U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica, a da li znate kojim jezicima se govori?

21.02.2022

12:55

0

Kovačica dobar primer suživota više nacionalnih zajednica koji neguju svoj jezik, identitet i tradiciju, uvažavajući i poštujući kulturu svojih komšija

U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica, a da li znate kojim jezicima se govori?
letter-g218702087_1920 - Copyright Pixabay

Širom sveta se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika. U svetu se govori oko 6.000 različitih jezika, a lingvisti predviđaju da bi do kraja ovog veka mogla nestati čak polovina. 

U Srbiji je u službenoj upotrebi osim srpskog još 11 jezika nacionalnih manjina, a povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se tradicionalno obeležava u Kovačici, obratila se i  potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u video poruci i tom prilikom istakla da je maternji jezik, kao deo kulturnog identiteta svakog naroda, tačka u kojoj se spajaju i prepliću raznolikost, tolerancija i razumevanje.

- Postojanje raznovrsnih maternjih jezika na ovom prostoru ne samo da odslikava multijezičnost našeg društva, već daje i podsticaj da se razvijaju znanje i svest o bogatoj jezičkoj i kulturnoj tradiciji i afirmiše međusobna solidarnost brojnih zajednica. Zato smo ponosni što u našoj zemlji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima - napomenula je ministarka kulture.

Gojković je izjavila da je Kovačica dobar primer za to gde duže od dva veka složno žive Srbi, Slovaci, Mađari, Rumuni i drugi narodi, koji neguju svoj jezik, identitet i tradiciju, uvažavajući i poštujući kulturu svojih komšija.

- Srbija je posvećena ostvarenju prava nacionalnih manjina i očuvanju njihovog identiteta. Poznato je da je u našoj zemlji, pored srpskog jezika, u službenoj upotrebi još 11 jezika nacionalnih manjina u 42 jedinice lokalne samouprave. Status manjinskih jezika uređen na nivou najviših evropskih standarda, a Vlada Republike Srbije kontinuirano radi na zaštiti manjinskih jezika, u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina i lokalnim samoupravama -  naglasila je ministarka kulture i dodala da je naša zemlja posvećena i očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma imajući u vidu da jezik i pismo spadaju u neotuđive delove kulturnog nasleđa i da su među ključnim pitanjima identiteta svakog naroda.

Tanjug/ Ministarstvo kulture i informisanja/ Goran Zlatkovic
 

S tim u vezi, Gojković je podsetila da je Skupština Srbije prošle godine donela Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma kako bi se ustanovile dodatne mere u cilju negovanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i podstakne šira upotreba ćiriličkog pisma u javnom životu.

- Izuzetno je važno što i danas šaljemo poruku spremnosti da negujemo maternji jezik, koji za svaki narod predstavlja bitan deo identiteta i čije postojanje je preduslov njegovog opstanka. Ovo je još jedna lepa slika koja iz Srbije odlazi u svet i kojom iznova pokazujemo da pripadnost kulturnom univerzumu uvek počinje "kod kuće", negovanjem i zaštitom vrednog nasleđa koje su nam preci ostavili - zaključila je Gojković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike