Naši stručnjaci pariraju svetskim: U svemir poleće satelit sa srpskom trobojkom!

21.02.2022

14:53

0

U Srbiji se već 10 godina razvija svemirski program

Naši stručnjaci pariraju svetskim: U svemir poleće satelit sa srpskom trobojkom!
Satelit/Ilustracija - Copyright Pixabay

Srbija, zahvaljujući Komitetu za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada, već deset godina razvija tzv. svemirski program i šalje, u saradnji sa inostranim partnerima, satelite u svemir.

Predsednik Upravnog odbora Komiteta Dušan Radosavljević navodi da se stručnjaci koje okupljaju bave svemirskim inženjeringom, pre svega razvojem ljudskih kapaciteta u ovoj oblasti. 

Radosavljević objašnjava da se radi na osnovu strategije koja je definisana pre desetak godina, u saradnji sa stručnjacima iz Japana i Rusije, a koja je namenjena zemljama u tranziciji.

- Naši članovi su najrazličitijih profila - od pilota, vojnih i civilnih, preko astronoma i radioamatera, do lekara i svemirskih advokata. I to ne samo iz naše zemlje već i iz sveta - navodi Radosavljević.

Novosadski Komitet za razvoj svemirskog programa učestvuje u projektu "75 satelita" kojim Indija ove godine obeležava 75 godina nezavisnosti. Jedan satelit će uskoro poleteti iz ove velike zemlje, noseći simbolično i srpsku trobojku. U čast dobre saradnje Indijci su napravili počasne markice sa srpskom i indijskom zastavom.

Radosavljević objašnjava da je saradnja Komiteta sa Indijom došla do nivoa strateškog partnerstva. Sve je počelo 2019. godine kada su u Srbiji organizovali međunarodno takmičenje simulacija malih satelita i raketa. Iz Indije je tada došlo pet timova sa stručnjacima iz njihove svemirske agencije.

Profimedia
 

- Ponudili su strateško partnerstvo i tada smo počeli da razvijamo različite programe uključujući i satelite. Da preciziram, sateliti sa "srpskim pasošem" nisu poslati u svemir, ali jesu sateliti naše organizacije. Znači, Srbija kao država nema nijedan satelit, ali imamo srpski satelit - objasnio je Radosavljević.

Kako je naveo, Komitet je spreman da pomogne kako bi se ispunili uslovi za lansiranje satelita koji bi nosio obeležje Srbije, ali za to treba da se ispune neki uslovi koji se najviše odnose na koordinaciju frekvencija, što je u nadležnosti RATEL.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike