Škodrić: Bazari zdravlja po Srbiji kako bi se podigla svest građana o prevenciji

08.04.2024

09:40

0

Fokus će biti na prevenciji i na pružanju raznih saveta

Škodrić: Bazari zdravlja po Srbiji kako bi se podigla svest građana o prevenciji
Copyright TANJUG/ TANJUG VIDEO

Širom Srbije organizuju se "Bazari zdravlja", a juče je u Domu zdravlja Vračar održana akcija Otvorenih vrata, gde su na pet punktova različitih medicinskih grana, građani mogli bez zakazivanja i bez uputa  da urade osnovne preglede i dobiju savete mladih lekara i studenata završne godine Medicinskog fakulteta.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, je prilikom obilaska DZ Vračar poželela svim građanima i lekarima dobro zdravlje i dug život povodom Svetskog dana zdravlja koji se danas obeležava.

"Građani su mogli da dobiju savete za ishranu, savete o svom zdravlju i koje laboratorijske analize da urade. Organizovano je pet punktova: opšta medicina, endokrinologija i dijabetes, nutricionizam, zatim punkt za pedijatriju i to za najčešće stvari koje interesuju roditelje, kao i punkt za ginekologiju", istakla je Radojević Škodrić. 

TANJUG/ TANJUG VIDEO
 

 

Upravo je, kako naglašava, za ginekologiju mnogo urađeno na prevenciji, na skrininzima i na pozivima građana. 

Radojević Škodrić istakla je da od danas kreću "Bazari zdravlja" ne samo u Beogradu, nego u svim gradovima u Srbiji, i to, kako kaže, ne samo preventivni pregledi, već će fokus biti na prevenciji i na pružanju raznih saveta.

"Cilj nam je da povećamo svest građana kada je u pitanju prevencija, koja je ključna za rano otkrivanje bolesti, a samim tim i za bolju prognozu. Mi smo sada u vremenima kada zaista imamo revoluciju u raznim inovacijama u medicini i kada je u pitanju dijagnostika, ali i terapija. Za veliki broj bolesti koje su do skoro bile neizlečive sada postoje terapije i zato je neophodno da građani shvate da je prevencija jedino rešenje za njihovo dobro zdravlje, da sve ono čega su se plašili do skoro je sada izlečivo", pojasnila je Radojević Škodrić.

Direktorka fonda napominje da nikada do sada nije bilo ovoliko inovativnih lekova, ali i savremene opreme koju je država nabavila krajem prošle godine.

"Mi nastavljamo i dalje, na inicijativu predsednika sa stavljanjem inovativnih terapija na listu lekova, isto tako, sa nabavkom savremene opreme, jer bez dobre dijagnostike nema ni adekvatne terapije i obrnuto. Za sve to je neophodan kadar, bez njega ne znače ni lekovi ni oprema, a ko će najbolje građanima da prenese znanje na tim Bazarima, nego neko ko ima puno energije, puno znanja,a to su mladi lekari i studenti završne godine Medicine. Oni će biti nosioci  projekta Karavana zdravlja i po Srbiji će razgovarati sa građanima i prenositi značaj prevencije", ističe.

TANJUG/ TANJUG VIDEO
 

 

Nada se, kako kaže, da će na taj način u kratkom periodu uspeti da podignu svest građana o značaju preventive.

"Takođe, razgovarali smo, na inicijativu studenata, da se naprave godišnji kalendari preventivnih pregleda koje će imati izabrani lekar i njegov pacijent, te tako da se vidi koje preventivne preglede i koje sistematske treba da uradi.To je preporuka, ne obaveza, ali mislimo da će biti dobar vodič, kako pacijentima tako i lekarima", rekla je Radojević Škodrić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike