Retke bolesti, inovativni lekovi, savremena dijagnostika: Srbija je Svetski dan zdravlja dočekala uz rekordna ulaganja u zdravstvo

08.04.2024

07:22

0

Autor: I.K.

Osim u lekove i opremu ulaže se i u zapošljavanje zdravstvenih radnika, kao i u njihovu specijalizaciju

Retke bolesti, inovativni lekovi, savremena dijagnostika: Srbija je Svetski dan zdravlja dočekala uz rekordna ulaganja u zdravstvo
Copyright Profimedia

Svetski dan zdravlja obeležen je širom sveta, a Srbija ga je ove godine dočekala sa znatno bolje opremljenim domovima zdravlja i bolnicama, inovativnim lekovima, ali i boljom brigom o obolelima od retkih bolesti.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji dr Fabio Skano ocenio je, govoreći o inovativnim terapijama koje su dostupne za onkološke pacijente u Srbiji, da je država time uradila veliku stvar.

"Bilo bi mnogo bolje preventirati rak, ali pre svega čestitke na uspesima u pogledu toga da je ljudima omogućen pristup najnovijim lekovima u oblasti onkologije, to je sjajna vest", ističe Skano podsećajući da je rak jedan od glavnih razloga oboljevanja i umiranja i u Evropi i u svetu, a da ono što je specifično za karcinom je da postoji mnogo preventivnih usluga koje su dostupne.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
Fabio Skano

 

Inovativni lekovi

Republički fond za zdravstveno osiguranje, godinama radeći na unapređenju i dostupnosti inovativnih lekova u Srbiji, od 2013. godine do sada na listu je stavio više od 100 inovativnih lekova, a samo u februaru ove godine lista je dopunjena sa 67 novih lekova.

Od tog broja 22 leka sa te liste namenjeni su onkološkim pacijentima.

Zahvaljujući tome, već su donete i prve konzilijarne odluke pa su prvi pacijenti već započeli terapiju inovativnim lekovima na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, i to ne samo za odmakle stadijume bolesti, već i za rane stadijume gde se očekuje da će ti lekovi doneti i razliku u preživljavanju.

Dr Dušan Ristić, načelnik stacionara Klinike za medikalnu onkologiju istakao je nedavno da je terapija malignih bolesti u Srbiji dobila šesnaest inovativnih lekova za lečenje karcinoma dojke, karcinoma pluća, karcinoma prostate, malignog melanoma, kolorektalnog karcinoma, primarnog karcinoma jetre i multiplog mijeloma.

Najkasnije do juna biće dostupni inovativni lekovi kojim se od raka dojke leče žene u evropskim zemljama. Rak dojke, inače, predstavlja najčešće maligno oboljenje u ženskoj populaciji u razvijenijim zemljama sveta, kao i u Srbiji. Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut“, na godišnjem nivou od karcinoma dojke oboli oko 4.500 žena, ali je pozitivno to što se smrtnost iz godine u godinu smanjuje.

Besplatna HPV vakcina

Ističući važnost prevencije u borbi protiv raka, direktor Kancelarije SZO u Srbiji dr Fabio Skano posebno je pohvalio odluku vlasti da dečaci i devojčice mogu da se besplatno vakcinišu HPV vakcinom.

"Srbija je prva zemlja u Evropskoj regiji SZO, a čak mislim i u celom svetu koja je ponudila besplatnu HPV vakcinu dečacima i devojčicama. To je zaista jedan izuzetno moćan potez jer to će omogućiti ženama i muškarcima da ne obole od raka, da ne obole od HPV virusa", naglašava Skano.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
dr Sanja Radojević Škodrić

 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić najavila je da je država organizovala besplatnu vakcinaciju i studenata do 26 godina vakcinom protiv HPV virusa koja će trajati do septembra ove godine. 

"Obezbeđene su HPV vakcine za 2.000 studenata. HPV vakcina je uvedena pre dve godine, namenjena je prevenciji razvoja karcinoma grlića materice, a kod muškaraca karcinoma polnog organa", rekla je Radojević Škodrić, dodajući da je ova vakcina prvi inovativni lek koji se daje o trošku države i prva preporučena vakcina o trošku države.

Vakcinacija će, pored Beograda, biti omogućena u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a moći će da se vakcinišu studenti sa svih fakulteta i univerziteta.

Nabavka savremene opreme

Paralelno sa uvođenjem inovativnih lekova, država nastavlja sa ulaganjem u sve aspekte zdravstva, naročito u savremenu opremu, kao što je i najavio predsednik Srbije u planovima "Skok do 2027". 

Ulagaće se u dijagnostičke centre i inovativne lekove, kao i lekove za retke bolesti.

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje
 

 

Najveći skok u istoriji srpskog zdravstva napravljen je u oblasti onkologije. 

Osim u opremu ulaže se i u zapošljavanje zdravstvenih radnika, kao i u njihovu specijalizaciju, ali treba imati na umu da je potrebno najmanje 10 godina da bi se dobio jedan specijalista.

O tome kolika su ulaganja govori i činjenica da je budžet RFZO za poslednjih samo pet godina povećan za čak 80 odsto, i iznosi 505 milijardi dinara. Plate zdravstvenim radnicima iznose 100 milijardi, što je duplo više nego pre pet godina, istakla je nedavno Škodrić. 

Ona je podsetila da se samo za lekove na recept izdvaja više za 40 odsto.

Profimedia
 

 

"Kada su u pitanju lekovi za retke bolesti, od 2012. godine imamo ogroman napredak. Budžet koji je tada bio 130 miliona, sada je 7,2 milijarde", navela je ona.

Republički fond dovodi u Srbiju i brojne strane stručnjake koji će tokom aprila, o trošku Fonda izvoditi operacije na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje“, ali i Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić“. 

Po pitanju najsavremenije opreme za domove zdravlja i kliničke centre, a na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nabavljeno je deset magnetnih rezonanci, 18 mamografa i 15 ultrazvučnih aparata. Nabavka ovih aparata od izuzeznog je značaja kako za smanjenje lista čekanja, tako i za savremenu dijagnostiku.

Skraćene liste čekanja

A skraćenje lista čekanja trenutno je prioritet u radu Fonda, posebno kada se radi o ortopedskim operacijama. 

Na Institutu za ortopediju "Banjica", na primer, u martu 2023. godine na operaciju se čekalo sedam do 10 godina, a za godinu dana, otkako je uvedena mera preusmerenja pacijenata, lista čekanja smanjila se na tri godine. Plan do kraja godine jeste da se postigne trend od šest meseci čekanja maksimalno, kao što je u praksa u svetu.

Skrining na SMA i lek o trošku RFZO

Jedan od najznačajnijih poduhvata bez sumnje je uveden obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) u porodilištima u Srbiji i Srbija je jedna od 20 zemalja u svetu koja ima skrining za svu novorođenu decu. 

Od kada je uveden skrining, ova opaka bolest otkrivena je kod pet beba i one su automatski dobile terapiju, takođe o trošku RFZO.

"Lekovi za retke bolesti postoje samo za pet odsto retkih bolesti, a za tih pet odsto za koje postoji lek, jesu najskuplji lekovi na svetu“, istakla je nedavno Škodrić.

Profimedia
 

 

Na primer, 2012. godine lečene su samo dve retke bolesti i osam pacijenata, dok se u ovom momentu u Srbiji leči 709 pacijenata od retkih bolesti. Srbija za decu obolelu od SMA nabavlja sva tri leka koja postoje i naši pacijenti više ne moraju da odlaze u inostranstvo.

Među lekovima za retke bolesti koje je država obezbedila jeste genetska terapija za buloznu epidermolizu. Srbija je jedna od tri države u Evropi koja će imati ovaj lek.

Građani ove godine mogu da obave zahvate uklanjanja katarakte i proceduru vantelesne oplodnje u više privatnih zdravstvenih ustanova o trošku države. Vantelesnu oplodnju sada je moguće uraditi u 16 privatnih ustanova, a operaciju katarakte u 28 privatnih ustanova. Jedini uslov koji osiguranici moraju da ispunjavaju, da bi otišli na operaciju katarakte na teret sredstava RFZO-a, jeste da se nalaze na listi čekanja državne ustanove.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike