Ne stišava se bura oko hitova u kojima se promoviše nasilje nad ženama! Oglasili se samo Ceca i Lukas: To je glupost!

21.02.2022

19:30

0

Korisnici društvenih mreža osuđuju i podržavaju izvođače

Ne stišava se bura oko hitova u kojima se promoviše nasilje nad ženama! Oglasili se samo Ceca i Lukas: To je glupost!
ATAImages/ Antonio Ahel/Profimedia

Ispitni rad studentkinje Fakulteta dramskih umetnosti Ane Ninković na temu "Nasilje nad ženama u domaćim pesmama" i dalje privlači veliku pažnju javnosti u Srbiji i regionu. Video klip pod istim nazivom objavljen je na Jutjub platformi, a u njemu se navodi čak 36 numera mnogih poznatih izvođača.

Ovaj video je izazvao i mnogo komentara korisnika društvenih mreža koji u velikom meri variraju. Ipak, prednjače oni u kojima se osuđuju ovakvi stihovi ali ima i onih koji navode da u većini pesama koje su deo Aninog rada nema pomenutog nasilja.

Korisnici su, takođe, različitih stavova i kad je u pitanju direktna osuda upućena izviđačima koji pevaju sporne stihove. Dok jedni tvrde da je na njima najveća odgovornost, drugi smatraju da nikome od njih nije bila namera promocija nasilja nad ženama.

Redakcija 24sedam kontaktirala je nekoliko izvođača sa Aninog "spiska". Komentare smo uspeli da dobijemo jedino od Svetlane Ražnatović i Ace Lukasa dok Katarina Grujić, Bora Đorđevića, Ana Bekuta i Seka Aleksić nisu odgovarali na naša pitanja i pozive.

Ceca Ražnatović je dala kratak odgovor.

- Ne mogu da komentarišem svaku glupost - kratko nam je rekla Ražnatović, a sličnog stava je i njen kolega Aca Lukas.

- Ne mogu takve teme, to su gluposti za mene. Je l' ne postoji ništa pametnije o čemu može da se polemiše? Ovo su gluposti - rekao je Lukas za 24sedam.

U opisu videa navodi se da je projekat osmišljen kao montažna sekvenca domaćih, odnosno regionalnih (ex-yu) pesama koje u sebi sadrže motive fizičkog, seksualnog i psihološkog nasilja nad ženama u partnerskim odnosima. Film je podeljen na dve logičke celine, tj. na žensku i mušku perspektivu.  

- Romantizacija ženskog poniženja kao ultimativnog dokaza ljubavi prema muškarcu, relativizacija, a katkad i promocija muškog nasilja u porodično-partnerskom kontekstu centralni je motiv u odabranih trideset šest pesama srpskih, hrvatskih, bosanskih i slovenačkih izvođača, od kojih je najstarija objavljena 1981. godine, a najmlađa 2020. -navodi se.

"Kao dete kazni me, kao ženu spasi me", "robinja sam tvoja, ubij me", "pred vratima spavala kao pas", "ja bih opet bila tepih po kome ti gaziš", "volim ukus tvoga đona", "udari me jako da me zaboli", "za moje dobro gazi me", "izbaci me kao da sam đubre...", "možeš da me siluješ, možeš da me ubiješ, svejedno je", ili "ja joj zviznem nogom par šamara, i onda ona prestane da smara", "od batina sam te odro", "strašno sam patio, sve dok sam tebe mlatio", "da si više mrtva, više bi se slagali"... neki su od stihova iz odabranih pesama izvođača i autora u video radu, među kojima su i Ana Bekuta, Svetlana Ražnatović, Zana, Aca Lukasa, Zdravko Čolić, Riblja čorba, Sunshine, Bad copy...

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti