Šta je zapravo famozni ESG i kako nije bauk za neke srpske kompanije (VIDEO)

06.06.2024

18:35

0

Skraćenica od tri slova se sada već svuda pominje ali za neke i u Srbiji, koji taj sistem primenjuju već decenijama, zapravo je samo novi naziv za „domaćinsko poslovanje“

Šta je zapravo famozni ESG i kako nije bauk za neke srpske kompanije (VIDEO)
Panel kompanija Nelt grupe o održivom poslovanju - Copyright Promo: Nelt

Ekologija-društvena odgovornost-korporativno upravljanje, kroz famonznu englesku skraćenicu ESG (Environmental, Social and Governance) tema je nad temama u privrednom životu Evrope a sve je prisutnije u javnom i pekonomskom životu Srbije. Važnost su danas, pokazala i dva događaja u sam jednom danu a koja su se bavila ovom oblašću - prezentacija godišnjeg izveštaja "Nelt Grupe", jedne od vodećih domaćih proizvodno-distributivnih kompanija u Klubu Privrednik, i konferencija "Rizici novog doba: nova era održivosti" na kojoj je "Be Risk Protected" platforma u Hajatu okupila eksperte i firme koji se ovima u Srbiji bave poslednjih deceniju i više.

-- Ime ESG je novo, i prvenstveno se odnosi na novbu direktivu EU o izveštavanju o održivom poslovanju ali ono je dugo sa nama. Ja bih ga uporedila sa našim nazivom "domaćinsko poslovanje", odnosno odgovorno ponašanje i prema svom biznisu kao kompanija, ali i prema društvu i životnoj sredini u kojoj se posluje -- napominje za 24sedam Nada Stamatović, ekspert za održivo poslovanje u "Nelt Grupi".

Stamatović kaže da se održivo poslovanje mora posmatrati u više jednako važnih segmenata, od očuvanja zdrave životne sredine, gde su čista voda, smajenje emisije CO2 i obnovljivi izvori energije prioriteti, preko digitalizacije poslovanja i optimizacije, u "Neltovom" slučaju veoma važnog, transporta i intermodalnog saobraćaja, do socijalne odgovornosti kompanija u sredinama u kojima posluju.

 

Generalni direktor Nelt Grupe, Miloš Jelić, istakao je da izveštavanja po GRI standardu rade još od 2014. godine, tako da za njih ESG nije ništa novo.

-- Kontinuirano radimo na efikasnijem korišćenju resursa, uvođenju obnovljivih izvora energije, razvoju naših zaposlenih i primeni visokih etičkih standarda u svakodnevnom poslovanju. Naš cilj je učvršćivanje temelja za budući održivi razvoj, stvarajući pritom novu vrednost za naše zaposlene, partnere, društvo i životnu sredinu -- izjavio je Jelić na prezentaciji koju je otvorila Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije.

Profimedia
Da na rekama može da se peca i kad radi privreda: Kanal Dunav-Tisa-Dunav

 

Kako to izgleda kada se brine o životnoj sredini živo je ilustrovao Aco Tomašević, direktor "Neoplante", fabrike mesa i mesnih prerađevina u okviru te grupe.

- Sa novim postorjenjem za prečišavanje vode, koje nas je koštalo 2,5 miliona evra, sada je tehnička voda koju ispuštamo iz fabrike čistija od one koja je u kanalu Dunav-Tisa-Dunav pa se odmah na tom mestu i održava Svetsko takmičenje u ribolovu - ističe Tomašević. 

 

"Mi to radimo već 15 godina"

"Nelt" je možda retka od domaćih ali svakao nije jedina kompanija u Srbiji kojoj ESG nije nimalo stran, potvrđeno je na pometnuoj konferenciji u Hajatu, koju je otvorio viceguverner NBS Željko Jović.

- To je stara tema samo je sada veoma aktuelna i pod novoim nazivom. Mi nefinansijsko izveštavanje u Grupi imamo već bar 15 godina, ono je sada poćeljno a uskoro će biti i za mnoge obavezno i u Srbiji. Već sad je u Evropi deo rejtinga klijenata na osnovu kog se dobijaju povoljniji krediti ali i prednost pri dobijanju (ograničenh) sredstava. Komnpanije to ne treba da posmatraju kao prisilu već kao na mogućnost da dugoročno unaprede i sebe i svoju okolinu. To ima cenu, ali na dugi rok je profitabilno. A neki neće ni imati alterantivu, jer bez dobrog ESG skora neće ni moći na mnoga tržišta - kaže za 24sedam Boško Milačić, Head of Leveraged Finance u "Erste banci".

Što se tiče Srbije, Milačić kaže da situacija sa tranzicijom ka primeni ESG uopšte nije loša. Na naše pitanje da li su ovdašnje kompanije u "fazi 1", gde se gleda da se "nekako provuče" sa iztveštajima o ESG ili u sledećoj, gde se već shvataju benefiti promena koje ESG sobom nosi, on kaže: 

- Već smo u fazi dva. Ima klijenata koji to rade uz pomoć svojih inostranih centrala, ima onih kojima mi pomažemo u toj tranziciji a ima i onih koji po propisima ni ne moraju da rade ESG izveštavanje a žele da ga rade. Takvi hoće na razvijena tržišta ili jednstavno žele da znaju kako stoje i gde mogu da se prilagode modernom svetu - zaključuje Milačić.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike