Ne samo manje gasova, nego ni više zelene struje do 2030.

04.06.2024

14:25

0

Ni napredne zemlje neće dostići cilj da utrostruče proizvodnju struje iz obnovljvih izvora do 2030. godine, utvrdila EIA

Ne samo manje gasova, nego ni više zelene struje do 2030.
Ilustracija - Copyright Profimedia

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila je analizu prema kojoj države sveta neće uspeti da utrostruče svoju proizvodnju struje obnovljivim izvorima do 2030. godine, što je cilj koji je postavljen prošle godine u decembru na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama "COP28".

– Utrostručenje je ambiciozna, ali i dostižna meta, samo ako države brzo pretvore obećanja u planove za akciju. Države širom sveta imaju ogromnu priliku da ubrzaju napredak prema sigurnijem, priuštivijem i održivijem energetskom sistemu – izjavio je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Tako ne samo da napredne države („Zapad“) neće uspeti u OIE već neće uspeti ni da smanje gasove staklene bašte na nivo iz 1990., kao drugog cilja zelene agende.

U najboljem slučaju na dve trećine cilje

IEA je analizirala klimatske politike 150 država i otkrila da bi one postigle kapacitet obnovljive energije od 8.000 gigavata do 2030. godine, što je oko 70% od cilja postavljenog na "COP28" od 11.000 gigavata.

Nemci daleko od cilja, Škoti odustali

Nemačka verovatno neće ispuniti ciljeve i smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2030, saopštilo je juče vladino savetodavno telo za klimu. Vlada je upozorena na brže delovanje jer prvi cilj, 2030. godina i redukcija na 65% emisije gasa iz 1990, je već sada van domašaja, a u potanju je i „nulta emisija“ u 2045.
Vlade nekih zemlje, poput Škotske kao autonomnog  dela UK, čak su odustali od cilja „-75% do 2030“, iako formalno ostaje „net-zero do 2045.“ ostaje.

Analizičar iz IEA Hejmi Bahar je ocenio na osnovu analize da je ovu razliku moguće prevazići, prenosi „Gardijan“.

Prošle godine je postignuto rekordno povećanje u kapacitetima obnovljive energije od 560 gigavata, što je za 64% veća brojka u odnosu na 2022. godinu.

Ovaj napredak nije jednako rasprostranjen u svetu, pa je tako Kina prošle godine dodala više kapaciteta obnovljive energije od ostatka sveta zajedno, a Bahar navodi da glavni razlog za to dosta jeftinija cena energije dobijene od Sunca i vetra, nego od uglja.

Svetske države sastaju se ove nedelje i sledeće u nemačkom gradu Bon gde će razgovarati o obavezama koje proizlaze iz dogovora na samitu "COP28", a sledeći samit "COP29" biće održan u novembru ove godine u Azerbejdžanu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike