Poziv maloj privredi za obuku: Ne može se u sve bez ESG

07.09.2023

13:25

0

Autor: 24sedam

UNDP i Razvojna agencija Srbije pozivaju vlasnike i zaposlene u malim i srednjim preduzećima na obuku za primenu kriterijuma bez kojih se ne može na tržište EU

Poziv maloj privredi za obuku: Ne može se u sve bez ESG
Ilustracija - Copyright Profimedia


Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Razvojna agencija Srbije (RAS) pozvali su danas vlasnike i zaposlene u malim i srednjim preduzećima (MSP) da se prijave na obuke o primeni ESG kriterijuma (životna okolina – društvo – javno upravljanje), kako bi unapredili svoje poslovanje.

Program „ESG praktišioner" (ESG Practitioner) čini niz masterklas predavanja i radionica koje će, od 22. septembra do 10. oktobra, voditi iskusni stručnjaci u oblasti održivosti poslovanja iz Smart kolektiva, uz učešće gostujućih predavača, saopštili su u pozivu RAS i UNDP.

Milica Mišković iz Smart kolektiva poručila je da će im ova obuka pomoći da ostvare prednosti kao što su veći pristup tržištu kapitala i povoljnijim izvorima finansiranja, bolja početna pozicija u pregovorima sa inostranim partnerima, optimizacija poslovanja zahvaljujući racionalnoj upotrebi i uštedi resursa, privlačenje odgovornih i talentovanih radnika, veći ugled među potrošačima i partnerima.

Šta je ESG?

Na inicijativu UN-a 2006. godine, grupa institucionalnih investitora razvila je kriterijume DSG-a, kako bi podržala odgovorna ulaganja pridajući sve veći značaj životnoj sredini, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju. ESG (engl. Enviromental – Social – Governance) obuhvata područje politika vezanih za emisiju štetnih gasova, energetiku, bio-raznolikost, prirodne resurse i zaštitu životne okoline generalno , zatim odgovornost za proizvode, standarde i uslove rada, društveni angažman kompanija, i na kraju politike borbu protiv korupcije i pranja novca, za ljudska prava i upravljanje rizicima i reputacijom.

- Takođe će moći lakše da se prilagode promenama u zakonodavstvu i tržišnim trendovima, posebno na tržištu Evropske unije - rekla je Mišković.

Primena ESG kriterijuma omogućava kompanijama da postanu održive, odnosno da uz ostvarivanje profita takođe budu odgovorne prema prirodnim resursima, svojim zaposlenima i lokalnoj zajednici, što doprinosi podizanju ugleda i većoj konkurentnosti biznisa.

Na obuke o primeni ESG kriterijuma mogu da se prijave predstavnici i predstavnice MSP koja se bave proizvodnjom, koja su izvozno orijentisana, kao i preduzeća koja su deo ili planiraju da postanu deo lanaca velikih multinacionalnih kompanija.

Prijava za učešće u programu vrši se onlajn, najkasnije do 15. septembra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike