Muke Nemaca s dekarbonizacijom: „Pojačajte mere, da ne promašite opet“

03.06.2024

16:01

0

Nemačka neće ispuniti prvi cilj zelene agende za 2030. godinu, pa su počela upozorenja i za dalje

Muke Nemaca s dekarbonizacijom: „Pojačajte mere, da ne promašite opet“
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Nemačka verovatno neće ispuniti ciljeve i smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2030, saopštilo je danas vladino savetodavno telo za klimu.

Stručni savet za pitanja klime, Veća eksperata za klimatske promene kao nezavisna vlast koja procenjuje klimu u zemlji, ocenio je da je malo verovatno da će Nemačka ispuniti svoj cilj da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 65% do 2030. (u odnosu na 1990.) nakon što se sektor saobraćaja i građevinarstva bori da ispuni svoj cilj, prenosi Rojters.

Pomenuti nalazi su u suprotnosti sa izjavom ministra za zaštitu klime Roberta Habeka iz marta kada je, citirajući podatke Savezne agencije za životnu sredinu (UBA), rekao da je Nemačka po prvi put na putu da ispuni svoje klimatske ciljeve nakon što su emisije štetnih gasova pale za 10 odsto u 2023.

Međutim, Stručni savet je ranije naveo da su procene UBA za gotovo sve privredne sektore bile previše optimistične, dodajući da Nemačka neće biti na pravom putu ni posle 2030. ugrožavajući time cilj zemlje da postane klimatski neutralna do 2045. godine.

– S obzirom na to, preporučujemo da ne čekate da se cilj ponovo promaši, već da se ispituje pravovremeno sprovođenje dodatnih mera – rekao je predsednik Veća eksperata za klimatske promene Hans-Martin Hening u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike