Poskupljenje hrane menja navike: Manje slanine, kobasica i ulja zbog nestašica i rasta cena

04.04.2022

18:20

0

Sendviči u prodavnicama brze hrane u Americi sadrže manje šunke i slanine, a na picama ima manje kobasice

Poskupljenje hrane menja navike: Manje slanine, kobasica i ulja zbog nestašica i rasta cena
hrana66 - Copyright Profimedia/Pixabay

Svetsku ekonomiju već su uzdrmale nestašice izazvane kovidom, a sada je dodatno ugrožena sukobom Rusije i Ukrajine, pa su cene osnovnih namirnica, kao što su hleb, meso i ulja za kuvanje, skočile u celom svetu i tako izazvale potrese u supermarketima, čime je narušen globalni sistem snabdevanja hranom.

Za najranjivija društva, recimo Jemen, koji uvozi 90 odsto hrane, i to u jeku postojećeg sukoba i devalvacije valuta, ovo predstavlja istinski rizik od gladi. Drugde, ovo izaziva zabrinutost zbog, kako ekonomisti to zovu, "uništavanja potražnje", što je uzrokuje da proizvodi postanu preskupi za kupce.

- Police su prazne, tako da će kupci morati da smanje potrošnju - izjavio je Džulijan Konvej Mekgil, šef za Jugoistočnu Aziju u konsultantskoj firmi LMC International.

U domaćinstvima, kao i u ugostiteljstvu, biljna ulja su nezamenljiva, koriste se za prženje instant nudli, obezbeđuju vlažnost u kolačima, a pecivu daju rastresitost. Izvoznici su već imali problema sa manjkom radne snage i lošim vremenom. Sukobi u Ukrajini su još više usporili globalnu trgovinu žitaricama, što je dovelo do rekordno visoke cene dva najkorišćenija ulja, palminog i sojinog. 

Vlade počinju da sprovode mere, ograničavajući izvoz, kontrolišući cene i sprečavajući stvaranje zaliha. Međutim, pošto su iznosi na računima iz prodavnica sve veći, a vreme praznika u Aziji je sve bliže, konzumenti će biti primorani da smanje potrošnju, piše Blumberg.

Radžu Sahu, 48–godišnji menadžer restorana iz istočnoindijske države Odiša, prepolovio je nabavku palminog ulja na 15 kilograma, tako što prodaje manje pržene hrane, a u ponudi ima više jela kuvanih na pari.

Veći troškovi svega

- Trenutno pravim 300-400 prženih knedli dnevno, u poređenju sa 1.000 komada koliko sam pravio nekada. Počeo sam da pravim idlis i upmu da bi moje mušterije imale veći izbor - izjavio je Sahu, i objasnio da se radi o kolačima od pirinča i griza koji su pravljeni na pari, inače popularna jela za doručak.

Profimedia
Veliki problem s nestašicom ulja i poskupljenjem

Nestašica ulja za kuvanje pogoršala se od prošle godine. U Maleziji, koja je drugi proizvođač na svetu palminog ulja, izvoz je drastično opao zbog stalnih nestašica radne snage. Onda je suša prepolovila prinose u Kanadi i uništila žetvu soje u Brazilu i Argentini. Kupci su računali da će to moći da nadoknade kupovinom suncokretovog ulja iz Ukrajine i Rusije, koji zajedno čine 75 odsto svetske proizvodnje. Međutim, sukobi su, ukinuli ovu mogućnost.

Tržište je brzo reagovalo. Cene četiri glavna jestiva ulja, palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog, porasle su, a taj porast će se preneti na kupce u vidu većih troškova svega, od slatkiša do čokolade. Podsaharska Afrika i Južna Azija suočavaju se sa mogućnošću povećanog siromaštva, dodao je Mekgil iz LMC-a, a pad potražnje može nastati iznenada, jer kompanije koriste manje ulja, ili u isto vreme smanjuju veličinu svojih proizvoda.

Primera radi, Organizacija poslodavaca pekara u Obali Slonovače nastoji da smanji težinu bageta, čija je cena utvrđena zakonom, zbog povećanja cene pšenice izazvanog ratom u Ukrajini. Predlaže se da to bude 150 umesto 200 grama, što je trenutno odobrena težina, navodi se u saopštenju.

Rekord rasta cena đubriva

- Takve promene mogu da rezultuju društvenim nemirima, posebno u Indiji. Ona ima dugu istoriju nemira u vezi sa nestašicom osnovnih prehrambenih proizvoda, a biljna ulja su ključni sastojak mnogih različitih indijskih kuhinja - kaže Bris Danlop, glavni industrijski analitičar za hranu i piće u „Fitch Solutionsu“.

Pixabay
Đubrivo je preskupo...

Rat takođe utiče na rekordni rast cena đubriva, što će samo dodatno uticati na rast cena hrane. Brazilski farmer Zilto Donadelo planira da smanji upotrebu đubriva za 30 do 50 odsto u sledećem usevu soje, što će verovatno rezultovati nižim prinosima na njegovoj farmi od 400 hektara u severnom Mato Grosu, srcu najvećeg svetskog proizvođača soje.

Donadelo nije kupio hranljive materije za useve za sadnju u septembru jer je čekao pad cena nakon prošlogodišnjeg maksimuma, a onda se suočio sa novim cenovnim šokom izazvanim ratom. Cene soje jesu porasle, ali ne dovoljno da nadoknade veće troškove.

- Rizici su veoma visoki za veoma malu maržu - rekao je Donadelo.

Ipak, Donadelov plan je u skladu sa preporukom Aprosoje, najveće brazilske poljoprivredne grupacije.

- Imamo uštede đubriva u zemljištu koje treba iskoristiti u teškim trenucima kao što je ovaj. Govorili smo poljoprivrednicima da ne kupuju ništa po sadašnjim cenama - rekao je Antonio Galvan, direktor Aprosoje.

Pixabay
Restorani u problemu

Nisu u pitanju samo usevi. U Čikagu i njegovoj okolini, Džo Fontana poseduje pet restorana koji služe začinjenu prženu piletinu „Fry the Coop“. Cene piletine su povećane otkako je pandemija zatvorila fabrike mesa pre dve godine. Sada su suša u Brazilu i rat u Ukrajini povećali cene stočne hrane, još više povećavši cene pilića.

Već dizali cene nekoliko puta...

Fontana već odranije izbegava upotrebu biljnih ulja napravljenih od semena kao što je repica, slično trendovskoj ishrani iz Bitkoin zajednice. Umesto toga, on piletinu i krompir prži koristeći samo goveđi loj. Ali cena te masti je takođe porasla usled problema u klanicama i rastuće potražnje za mastima i uljima za proizvodnju obnovljivog dizel goriva.

- Od januara 2021. deluje da smo praktično udvostručili naše troškove. Kocka od 22,5 kilograma goveđeg loja je godinama koštala 29 dolara, a sada košta 56 - izjavio je Fontana.

On je cenu svojih pilećih sendviča već dizao nekoliko puta, a u planu su i dodatna poskupljenja koja će ih dovesti do cene od preko 10 dolara. Mušterije mu govore da su ukusni, ali skupi.

- Mušterijama se za brzu hranu može naplaćivati samo do određenog nivoa. A ja se bojim da ćemo doći do tačke kada će sendvič koštati 15 dolara - kaže Fontana..

On mora da izmeni sve ugovore koje ima sa dobavljačima i da napravi centralizovanu kuhinju za spremanje hrane kao što je, na primer, coleslaw salata za sve njegove restorane. Sa oštrim rastom cena satnice i prirodnog gasa, jedva izbija "na nulu". 

A to će uticati i na ostala omiljena jela. Proizvođači pice su upola smanjili količinu peperoni salame na picama, izjavila je analitičar proteina iz Rabobanka Kristina MeKraken. A ni to nije sve.

- Primetićete da je u vašim sendvičima sve manje slanine - poručila je ona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike