Pao novi crni rekord: U evrozoni cene otišle na 7,5 posto u martu

01.04.2022

10:20

0

Inflacija u evrozoni dostigla je u martu novi rekordan međugodišnji nivo, saopštio Evrostat

Pao novi crni rekord: U evrozoni cene otišle na 7,5 posto u martu
profimedia-0671197480 - Copyright Profimedia

Rast potrošačkih cena u 19-članom bloku koji deli zajedničku valutu evro, znatno se ubrzao prošlog meseca u odnosu na februar kada je iznosio 5,9 procenata, pošto su rat u Ukrajini i sankcije Rusiji podstakli snažan skok cena goriva i prirodnog gasa.

To je dovelo do inflacije od 7,5 odsto, što je daleko čak i od prognoze analitičara koji su u proseku predviđali 6,6 odsto. Pritom, očekuju da će vrhunac dostići tek u narednim mesecima.

Bazna inflacija u zoni evra, iz koje su isključene veoma promenljive cene energije i hrane, takođe je ubrzala rast na 3,2 odsto u martu sa februarskih 2,9 procenata.

Još uži indeks rasta potrošačkih cena, iz kojeg su izuzeti alkohol i duvanski proizvodi, povećan je sa prethodnog nivoa od 1,7 posto na tri procenta u martu.

Prema fleš proceni Evrostata, najveći uticaj na skok inflacije imale su cene energije, koje su martu porasle 44,7 posto na godišnjem nivou u odnosu na 32 procenta u februaru.

Slede cene hrane, alkohola i duvana s međugodišnjim rastom od pet posto (4,2% u februaru), zatim neenergetska industrijska dobra s rastom od 3,4 procenta (3,1 posto u februaru) i usluge koje koje su poskupele 2,7 odsto na godišnjem nivou u odnosu na 2,5 procenata u februaru.

Prema preliminarnim podacima, najviše godišnje stope inflacije su u martu zabeležile Litvanija, čak 15,6 odsto, i Estonija 14,8 procenata, a najniže su registrovane na Malti i u Francuskoj, 4,6 odsto, odnosno 5,1 procenat.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike