U proseku padaju cene: U Evropi jeftinija energija, sve ostalo malo u plusu

04.04.2024

15:15

0

Proizvođačke cene u industriji su u februaru mesečno pale oko jedan odsto a godišnje je pad veći od 8%, ali...

U proseku padaju cene: U Evropi jeftinija energija, sve ostalo malo u plusu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene su u Evropi počele da padaju, bar što se tiče industrijskog proseka. Proizvođačke cene u industriji su u februaru u evrozoni bile manje za 1%, a u celoj Evropskoj uniji za 0,9 odsto, objavio je danas Evrostat.

Na godišnjem nivou su cene pale značajnih 8,3% u evrozoni i za 8,1% u EU u odnosu na februar 2023. godine, navodi se na vebsajtu zvaničnog evropskog statističara.

Međutim, kada se prosek raščlani vidi se da se u EU proizvođačke cene intermedijardnih proizvoda nisu promenile na mesečnom nivou, cene kapitalnih dobara porasle su za 0,3%, cene trajnih potrošnih dobara za 0,3% a cene trajnih potrošačkih dobara za 0,2%. Pale su samo cene energije i to za 3,1%,

Najveći mesečni pad proizvođačkih cena u industriji zemalja Evropske unije je zabeležen u Estoniji 7,2 odsto, Slovačkoj 5,6 odsto, Irskoj 4,2 odsto, a najveći mesečni rast u Belgiji 1,4 odsto, Luksemburgu 0,8 odsto, Mađarskoj 0,7 odsto.

Ipak, situacija se znatno popravila jer na godišnjem nivou pad cena je mnogo širi nego na mesečnom. Na dvanaestomesečnom nivou su proizvođačke cene intemedijarnih proizvoda u Evropskoj uniji pale za 5,4%, u energetskom sektoru za 19,6%, dok su cene kapitalnih dobara porasle za 2%, trajnih potrošnih dobara za 0,4%, netrajnih potrošačkih dobara za 1,1%.

Najveći godišnji pad proizvođačkih cena u industriji Evropske unije je registrovan u Slovačkoj i to za 25,5%, Irskoj 24,2%, Italiji 14,2%.

Najveći rast cena je zabeležen u Luksemburgu 17,2%, dok je na Malti bio simboličnih 0,7%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike