Inflacija je voćka čudnovata: Crnogorcima se u martu vratila na 5,5%

15.04.2024

15:39

0

Stopa međugodišnjeg rasta cena u Crnoj Gori je u martu ne samo da je preokrenula tok već i napravila veliki skok

Inflacija je voćka čudnovata: Crnogorcima se u martu vratila na 5,5%
Ilustracija - Copyright Pexels

Nizu zemalja u svetu koje su osetile koliko je ova visoka inflacija prevrtljiva i žilava sad su se, nakon Amerikanaca, pridružili i Crnogorci. Godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori je u martu porasla sa februarskih 4,3% na 5,5%, objavila je danas crnogorska Uprava za statistiku - Monstat na svom vebsajtu.

Cene hrane i bezalkoholnih pića su međugodišnje porasle za 4,2%, što predstavlja značajno ubrzanje u odnosu na februarskih 0,9%, a cene u komunikacijama za 5,1% međugodišnje naspram 0,5% u februaru.

Alkoholna pića i duvan su poskupeli za 4% međugodišnje, a cene u oblasti rekreacije i kulture za 5%, u oba slučaja nešto brže nego u februaru.

Nasuprot tome su cene odeće i obuće porasle za 11,9% međugodišnje, transporta 2,2%, restorana i hotela 13,5%, u svim pomenutim slučajevima sporijim tempom nego u februaru.

Na mesečnom nivou su cene u Crnoj Gori porasle za 0,4%. Najveći mesečni rast je zabeležen u sektoru komunikacija, za 4,4%, rekreaciji i kulturi po 1,1%, kao i u kategoriji odeća i obuća 1%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike