„Švabe“ u šoku: Austrijancima cene obaraju rekorde, Nemcima poskupljuje i Aldi

18.03.2022

09:00

0

Inflacija se u Austriji nalazi na korak od rekordnih šest odsto iz 1984. godine a u Nemačkoj ni diskontni lanac više nije građanima pristupačan po cenama

„Švabe“ u šoku: Austrijancima cene obaraju rekorde, Nemcima poskupljuje i Aldi
supermarket-g79450a5ab_1280 - Copyright Pixabay

Snažni rast cena energenata izazvao je visoku stopu inflacije u Austriji, koja je u februaru, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, dostigla 5,9 odsto.Zbog visokih troškova cene u Nemačkoj povećavaju i tamo gde se kupuje najpovoljnije - u diskontnim lancima.

Inflacija na tom nivou je jedna od najviših od avgusta 1984.godina, kada je dostigla šest odsto, saopštio je Statistički zavod Austrije.

Glavni uzrok za tako visoku inflaciju su visoke cene goriva i struje. Dizel je, u februaru, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, poskupeo za četvrtinu, a benzin za više od jedne četvrtine, dok je cena gasa skočila za 70 odsto. Struja je poskupela za jednu petinu.

- Bez poskupljenja energenata imali bi inflaciju u visini od 3,8 odsto - rekao je direktor Zavoda Tobias Tomas.

Visoke cene goriva i struje su povećale troškove u saobraćaju i stanovanju. U restoranima i hotelima su cene porasle u proseku za 6,7 odsto, za zabavu i kulturu za 4,3 procenata. Prehrambeni proizvodi i bezalkoholna pića poskupela su u proseku za 4,3 odsto, a meso za tri procenata.

Cena hleba i proizvoda od žitarica porasla je za 5,9 odsto, povrća za 6,8 procenata, mleka, sira, jaja za tri odsto, a ulja i masti za 12,9 procenata. Sa 22 odsto najveći rast cene beleži se kod puera, dok su voćni jogurti poskupeli za 16,4 odsto, čokolada za 15,8 odsto, i pivo za 12,4 procenata.

U godišnjem poredenju jedino su kirije pale za prosečnih 2,6 odsto.

Novčanici tanji i Nemcima

Situacija sa eksplodiralim cenama osnovnih životnih potrepština nije bolja ni u susednoj Nemačkoj. Diskontni lanac "Aldi" najavio je poskupljenja brojnih proizvoda koje ima u svom asortimanu.

Kompanija je saopštila da je suočena sa povećanjem cena proizvođača za 10 centi do jednog evra po proizvodu, i da te cene mora preneti na kupce.

- Tamo gde se troškovi nabavke zbog trenutne situacije na tržištu menjaju, moramo povećati prodajne cene - navodi se u saopštenju kompanije koja na listi za promenu cene ima 400 artikala, među kojima su kafa, kozmetika, pecivo, zamrznuti proizvodi, grickalice, i proizvodi za pranje.

Poskupljenja su različita od proizvoda do proizvoda i iznose 10 centi do jednog evra.

Kompanija "Aldi" ukazuje daje situacija na tržištu već mesecima obeležena velikim izazovima u međunarodnom transportu, zbog omikron soja, i nedostatku vozača teretnih vozila, kao i sve većom cenom energenata i sirovina.

Ukrajinska kriza je samo još dodatno pogoršala situaciju, što je dovelo do povećanja nabavne cene mnogobrojnih proizvoda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike