Ovog se plaši Evropska centralna banka

27.03.2024

13:19

0

Autor: R.B.

Godišnja stopa inflacije u Španiji je porasla u martu i to pokazuje koliko je žilava ta pojava i zbog čega su centralne banke oprezne u spuštanju kamatnih stopa

Ovog se plaši Evropska centralna banka
Ilustracija - Copyright Profimedia

Španska inflacija je odskočila u martu i, prema preliminarnim procenama, cene su na nivou od 3,2% više nego što su bile pre godinu dana. To je priličan rast u odnosu na februarskih 2,8%, objavio je danas španski Institut za nacionalnu statistiku (INE).

Kako se navodi na vebsajtu INE, rast stope inflacije je uglavnom posledica povećanja cena električne energije i goriva. Nasuprot tome su cene hrane i bezalkoholnih pića rasle sporijim tempom u odnosu na rast iz prethodnog meseca.

Odskakivanje inflacije od željenog opadajućeg trenda je strah kojim se vodi Evropska centralna banka (kao i američki Fed) pri donošenju odluka o dugo očekivanom smanjenju referentnih kamatnih stopa.

Srećom, godišnja stopa bazne inflacije u Španiji je u martu pala sa februarskih 3,5% na 3,3% i sada je najniža od februara 2022. godine.

Španska inflacija merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) je u martu porasla sa februarskih 2,9 odsto na 3,3 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike