Kako najjeftinije do mora: Zna se gde treba sipati gorivo

27.06.2024

19:05

0

Ukoliko ovog leta idete do Grčke, nešto od većeg troška za putarine i gorivo možete kompenzovati boljim planiranjem gde ćete točiti

Kako najjeftinije do mora: Zna se gde treba sipati gorivo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Letnja sezona je pred početkom udarnog dela i već od ovog vikenda mogu se očekivati reke vozila ka Mediteranu. Svio koji vrše poslednje pripreme pred put moraju da budu svesni nekih dodatnih troškova u odnosu na prošlu godinu.

Cene smeštaja su nešto više, ali taj deo bi trebalo da je već (plaćanjem ili rezervisanjem aranžmana) ukalkulisan u ovogodišnji trošak ali ono što se obično zaboravi su cene goriva i putarina.

Ove godine cene goriva su više nego nego prošle, u Srbiji za osam do devet odsto, a više su i putarine, i to značajno recimo u Grčkoj. Taj trošak se teško može kompenzovati ali svaka ušteda dobro dođe, pa tako i ona do koje se dođe boljim planiranjem „gde točiti“.

U Srbiji sipati samo koliko se mora

Do Budve iz Beograda ima oko 530 kilometara preko Prijepolja i 560 kilometara preko Hercegovine. Pošto je gorivo u Srbiji (1,6 evra za litar benzina i 1,74 evra za dizel) skuplje nego u Crnoj Gori (1,51 i 1,4 evra) i Bosni i Hercegovini (1,31 i 1,25 evra), ne bi bilo logično krenuti punog rezervoara.

Ako uzmemo u računicu da na put krećemo iz Beograda već vremešnim „golfom VI“, koji troši oko šest litara goriva u kombinovanoj „brdskoj“ vožnji, do prve pumpe u Bijelom Polju u Crnoj Gori na 355. kilometru dovoljno je nešto više od dvadeset litara benzina, odnosno 35 evra.

Tu se napuni svih 55 litara zapremine rezervoara za 83 evra i vozi narednih 900 i kusur kilometara, što je dovoljno za vozikanje po crnogorskoj obali, put nazad do kuće i da još pretekne za bar još 100 kilometara. Trošak za gorivo je tako oko 120 evra.

Naravno, u troškove puta treba ubrojati i putarine a one su do crnogorskog primorja 560 dinara (4,8 evra) u Srbiji (autoput Miloš Veliki, deonica Beograd – Pakovraće), dok je u Crnoj Gori na dosad izgrađenoj deonici autoputa Smokovac-Mateševo 3,5 evra i u tunelu Sozina 2,5 evra. To ukupno čini oko 22 evra u oba smera.

Ukoliko se ide preko BiH, do Budve Trebinja, gorivo je najjeftinije zapadno od Drine – 1,31 evro za litar benzina i 1,25 za litar dizela - nema putarine (ni u Crnoj Gori a ne prolazi se ni kroz Sozinu), pa je taj put najjeftiniji.

Ka Grčkoj nam se pozlatila Makedonija

I ako je proteklih godina na putu ka Budvanskoj rivijeri trebalo pratiti cene goriva u obe zemlje, na drugoj popularnoj letnjoj ruti Srba ka Mediteranu nema dvojbe gde sipati gorivo. Kada se ide za Grčku „zlatne“ su samo benzinske stanice u Severnoj Makedoniji.

Iz Beograda do, na primer, Halkidikija ima oko 740 kilometara drumskim putevima, ukoliko se ide preko Severne Makedonije i nešto više ukoliko se ide preko Bugarske.

Profimedia
 

 

U prvoj varijanti do prve benzinske stanice sa jeftinim gorivom u Kumanovu treba nam oko 25 litara benzina, što je 38 evra. Tamo se, naravno, sipa „do čepa“ i sa novih 55 litara koje platimo 73 evra, vozimo narednih +900 kilometara. To je dovoljno za put do Pefkohorija i sa recimo 100 kilometara vožnje u „Lokalu“ po Halkidikiju, u povratku se na istu stanici u Kumanovu stiže sa desetak litara goriva.

Uz tag komfort i popust

Od ove godine, bilo bi dobro iskoristiti i mogučnost objedinjene elektronske naplate putarine u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, preko tag uređeja u sistemu Toll4All (ranije Open Balkan). Uz to, elektronskim plaćanjem (u Toll4All direktno preko platne kartice) u Srbiji se ostvaruje popust od 6%.

Do Beograda bi tako trebalo dosuti još dvadesetak litara (26 evra), čime bi ukupan trošak za gorivo izašao manje od 140 evra, ali se svakako savetuje da se i tu natankuje koliko može.

Na ovo, naravno treba dodati i putarine, koje su na ovom pravcu u Srbiji 15 evra, a u Makedoniji i Grčkoj po 7,5. Sve ukupno, u oba smera, putarina je 60 evra.
Ako se ide preko Bugarske, put je stotinak kilometar duži, putarima u Srbiji malo manja (13 evra) a u Bugarskoj se plaća i putna vinjeta koja za mesec dana iznosi oko 17 evra. Gorivo je u Bugarskoj (1,36 evra litar) malo skuplje od onog u Makedoniji ali jeftinije od srpskog, pa se primenjuje isti princip.

Via Zapad za 200 evra

Za fanove svežine severnog Jadrana, gde je iz Srbije udarna morska destinacija Istra, potrebno je da spreme nešto više od 200 evra evra.

Za gorivo od Beograda do Pule, za 660 kilometara, potrebno je 40 litara goriva, i sa lokalnim obilascima istarskih vinskih podruma u morskom zaleđu, biće potrebno za povratak dokupiti još toliko a povratak.

Kako je i u Hrvatskoj gorivo jeftinije, do prve benzinske stanice preko granice dovoljno je natočiti sedam litara goriva za 11 evra. Tamo se, naravno, sipa pun rezervoar (79 evra) a za povrtak (plus vožnju u lokalu) je dovoljno sipati još jednom dvadesetak litara. Sve ukupno može da se prođe sa 123 evra, mada je rezonski i tu dopuniti rezervoar do kraja.

Putarina na ovom pravcu košta 3,5 evra od Beograda do Šida, pa u Hrvatskoj još oko 38 evra u jednom smeru. Sve zajedno to je oko 80 evra za „cestarinu“ s obe strane granice.

Uštede na gorivu, realno, nisu velike zbog relativno male kilometraže koja se pređe za vreme godišnjeg odmora. Ali to ne znači da treba podržavati alavost i monopole naftnih kompanija. Tako da, cenite svaki svoj evro jer niste ga lako zaradili.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike