Berba kajsija poranila: Domaćini zadovoljni kvalitetom, ali i cenom po kilogramu (FOTO)

27.06.2024

16:02

0

Berači imaju pune ruke posla u voćnjacima

Berba kajsija poranila: Domaćini zadovoljni kvalitetom, ali i cenom po kilogramu (FOTO)
Copyright RINA

Berba "zlata", odnosno kajsija, u čačanskom kraju počela je tri nedelje nego što je to uobičajeno, jer rano cvetanje voća i visoke temperature u poslednjih meseca dana uslovilo brže sazrevanje.

Tamo gde nije bilo grada i mraza, rod je izuzetan, voćari zadovoljno trljaju ruke i i cenom. Domaćini i berači u Miokovcima, najpoznatijem srpskom selu kad su u pitanju kajsije imaju pune ruke posla, a gajbice se takođe pune velikom brzinom.

RINA
 

- Srećom naše krajeve nije zakačio mraz, malo je bilo kiše i ona je brzo počela da radja. Tako da imamo čemu da se nadamo - kazao je za RINU, dugogodišnji voćar Veljko Ilić.

RINA
 

Ali uprkos brzom sazrevanju, plodovi nisu izgubili na kvalitetu, a ovogodišnja cena od 120 dinara za branice, i 60 dinara za padalice takodje je zadovoljavajuća.

- Cena je solidna, samo sam ja pre nekoliko godina Bosancima prodavao za dobre pare, a sada je došlo tako vreme - priča Ilić.

Veljko pod zasadom kajsije ima oko četiri hektara ali kako kaže stare autohtone sorte povlače se pred novim.

RINA
 

- Te naše domaće, što mi ovde zovemo, odradile su svoje, nema ih više. Ja sam svake dogodine vadio i sadio nove, roksanu i zaklopačku ružu tako da sam popunio mesta, jer kada  bi sve odjednom povadio, pa čekao da nove dodju na rod nema te nigde - dodao je on.

RINA
 

Do kraja berbe ostalo je najviše 10 dana, iako su berači iskusni i za njih je ovako rana berba veliko iznenađenje.

- Svake godine smo brali početkom jula, ali ovo je poranilo baš mnogo. Sve se promenilo, naročito klima - zaključuju berači.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike