Ministarka: Za manje od godinu dana obnovljeno je preko 2.500 km niskonaponske mreže, zamenjeno 730 transformatora i 34.000 stubova (VIDEO)

30.06.2024

10:42

0

Autor: 24sedam

Ministarka Đedović Handanović je istakla da je posebno ponosna na rezultate koji su ostvareni na modernizaciji distributivne mreže

Ministarka: Za manje od godinu dana obnovljeno je preko 2.500 km niskonaponske mreže, zamenjeno 730 transformatora i 34.000 stubova (VIDEO)
Copyright Printscreen/Instagram/dubravka.djedovic

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da za Srbiju jeste ključ da obezbedimo više električne energije, ali ne na uštrb energetskog sistema.

- Mislim da se ovaj naš način delovanja pokazao kao ispravan, posebno kada se desio energetski prekid u regionu.

Podsetimo, krajem ovog meseca širom regiona je došlo do potpunog kolapsa kada je nestalo struje u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, kao i u pojedinim delovima Grčke. Regionalnim medijima širili su se dramatični snimci i situacije iz regiona, ali i jedna činjenica: da je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem reagovala na vreme i da zbog toga juče nije osetila posledice.

Modernizacija

Ministarka je govorila na skupu "Međunarodno savetovanje energetike 2024" na Zlatiboru i o onome šta je urađeno na modernizaciji distrubutivne mreže.

Ona je istakla da je posebno ponosna na rezultate koji su ostvareni na modernizaciji distributivne mreže, na koju nažalost nismo decenijama ulagali.

- Za manje od godinu dana, obnovljeno je preko 2.500 km niskonaponske mreže, zamenjeno preko 730 transformatora i 34.000 stubova, ojačali smo vodove na betonskim stubovima, a sve u cilju da smanjimo prekide i osiguramo pouzdanije snabdevanje naših građana.

- Prošle godine je ugrađeno je oko 310.000 pametnih brojila, zahvaljujući EU donaciji, sa planom za ukupno 522.000 brojila. Automatizacija distributivne mreže vredna 150 miliona evra je u toku, povećavajući pouzdanost i smanjujući gubitke. Nastavićemo da ulažemo, sredstva smo obezbedili, rekla je ministarka na zatvaranju skupa "Međunarodno savetovanje energetike 2024" na Zlatiboru.

 

- Kada je u pitanju energetska tranzicija, odluke o korišćenju prirodnih bogatstava i kritičnih sirovina kojim raspolažemo se ne tiču samo naše, nego i budućih generacija i neophodno je slušati reč struke. Zato ću uvek uvažiti stručne konferencije, i bilo mi je drago da čujem i ove godine važne zaključke saveta energetičara 2024 - istakla je. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike