Putna mreža sve gušća: Ubrzano se gradi ka Baru, spremamo se i za Temišvar (FOTO/VIDEO)

24.06.2022

18:20

0

Autor: G.M.Š.

Srbija nastavlja da ubrzano razvija svoju mrežu puteva. Uz radove na pravcu ka Crnoj Gori, kao i onom ka Severnoj Makedoniji, danas je potpisan ugovor o izgradnji jednog sasvim novog, "poprečnog“ pravca – autoputa ka Rumuniji

Putna mreža sve gušća: Ubrzano se gradi ka Baru, spremamo se i za Temišvar (FOTO/VIDEO)
obilaznica 1 - Copyright Screenshot:Youtube/Putevi Srbije

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović potpisao je u Temišvaru memorandum između Vlade Srbije i Vlade Rumunije o izgradnji autoputa od Beograda do Temišvara u dužini od 143 kilometara, čija bi izgradnja trebalo da počne naredne godine.

Autoput do Temišvara samo je jedan od 16 novih brzih puteva koji će biti izgrađeni u Srbiji u bliskoj budućnosti, najavljeno je početkom meseca na kongresu putara u Beogradu, na 400 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica koji su urađeni u poslednjih 10 godina.

Značaj savremene putne mreže je ogroman jer, nažalost, drumski transport je u Srbiji dominantan vid saobraćaja i njime se preveze čak 80 odsto tereta. Zbog toga ne čudi da su putarska gradilišta aktivna gotovo u svakom delu zemlje.

"Miloš Veliki" stigao do Požege

Glavni pravac na kome se radi je onaj koji će povezati Beograd i Bar. Autoput "Miloš Veliki“ (E763) stigao je do Preljine, tačnije Pakovraća, a deonica do Požege bi trebalo da bude završena do kraja godine iako je rok po ugovoru leto 2023. godine. Deonica Požega – Duga Poljana (Sjenica), duga 75 kilometara, trebalo bi da bude gotova za četiri godine.

Deo obilaznice oko Čačka je urađen, a tu se nastavljaju i radove na spajanju Požege, Arilja i Užica sa autoputem.

U ovom kraju se na taj koridor, koji je ranije bio poznat kao "Beograd - Južni Jadran“ i "Koridor 11“, a koji će se spojiti sa autoputem koji u Crnoj Gori rade od granice i Boljara do Bara (prva deonica se otvara Mateševo – Smokovac 13. jula), nadovezuje "Moravski koridor“ (E761).

Za pola sata do Temišvara

Budući autoput ka Rumuniji spojiće autoputeve Beograd - Vatin (državna granica), koji će biti dužine 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane autoput Temišvar - Moravica (državna granica), dužine oko 78 kilometara, biće direktna veza Beograda i Temišvara, preko Pančeva i Vršca.

Ovaj put od Pojata do Preljine, dužine od 110 km, najavljen je kao prvi digitalni autoput u Srbiji a spojiće Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik i Kruševac.

Radi se i put prema Kosovu i Metohiji, autoput Niš – Merdare (76 kilometara), čija je prva deonica započeta u decembru prošle godine, a deonica do Prokuplja bi trebalo da bude gotova sredinom 2024. godine. Rok za deo do Pločnika je 2026. godina.

To je deo budućeg autoputa Niš – Priština - Drač (383 km) koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa evropskom Rutom 6 (Skoplje - Priština) i Rutom 2b (Sarajevo – Podgorica - Valona).

Radi se i na severu

Radovi se trenutno izvode i na severu i istoku zemlje. Tu se pravi autoput Ruma - Šabac i brza saobraćajnica Šabac – Loznica, ako i autoput Kuzmin - Sremska Rača, sa mostom preko reke Save kao delom budućeg autoputa od Beograda do Sarajeva.

Radovi se izvode i na "Fruškogorskom koridoru" (47,7 km), kao vezi Srema i Mačve sa Banatom i brzoj saobraćajnici Požarevac – Golubac a za ovu godinu je najavljivan i početak izgradnje autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad.

Najavljene su i brze saobraćajnice Bački Breg - Sombor - Kikinda - granica sa Rumunijom (175 km), Slepčević - Pavlovića most (15 km), Kragujevac - Mrčajevci (33 km), Golubac - Donji Milanovac - Brza Palanka i Kladovo - Negotin (146 km) i Paraćin - Zaječar - Negotin (140 km).

Biće i još koridora, odnosno poprečnih veza najvažnijih pravaca u Srbiji, autoputa Beograd – Niš i "Miloš Veliki“. Kao jedan je najavljen "Šumadijski koridor“, odnosno autoput "Vožd Karađorđe". Ova saobraćajnica duga 220 kilometara spojiće Mladenovac, Aranđelovac, Lazarevac, Svilajnac i Bor.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike