Uskoro vožnja jednim tagom po regionu: Sa Crnom Gorom protokol, sa Hrvatima implementacija

11.08.2023

10:03

0

Autor: 24sedam

Zajedničku naplata putarine Srbija će, nakon Makedonije, vrlo brzo imati i sa Hrvatskom Crnom Gorom i Srpskom

Uskoro vožnja jednim tagom po regionu: Sa Crnom Gorom protokol, sa Hrvatima implementacija
Naplatna rampa na auto-putu - Copyright Tanjug/Jovan Nikolić

Objedinjavanjem naplate putarina Srbije i Makedonije, preko zajedničkog tag sistema elektronske naplate, došlo se do 23.000 aktivnih korisnika u samo mesec i po dana primene, rekao je Darko Savić, pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP „Putevi Srbije“ za RTS.

- Sa Hrvatskom smo završili pregovore i potpisivanje sporazuma. Intezivno radimo na imlementaciji tog rešenja. Najavljujem vrlo brzo i Republiku Srpsku, BiH. Imaćemo jedinstveni sistem u regionu - kaže Savić i dodaje da proširuju trenutno 25 naplatnih stanica, što će biti završeno do početka sledeće godine.

Putnici, koji na taj način plaćaju putarinu, kroz Srbiju ostvaraju popust od šest odsto.

Popust ali i komfor uskoro će imati i vozači koji idu za Crnu Goru, jer u narednih desetak dana sledi potpisivanje protokola po kome će se raditi na usaglašavanju sistema.

Taj posao, pregovora i početka implementacije, je već završen sa Hrvatskom i srpski tag će od jeseni „raditi“ i na hrvatskim autoputevima.

Više od 20.000 korisnika iz Srbije već je prekonfigurisalo svoj tag uređaj na sistem „Open Balkan ETC“, a novi korisnici mogu da ga nabave već konfigurisan u preko 600 poslovnica „Pošte“, zatim AMSS i u „Putevima Srbije“.

Uređaj može da se prenositi iz vozila u vozilo, nije vezan za registraciju, a provizija se ne plaća u inostranstvu a Savić naglašava da je elektronska naplata putarine umrežena sa platnom karticama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike