Humanoidni roboti tvrde: Bolje bismo vodili svet od ljudi

09.07.2023

15:54

0

Događaj je bio deo Globalnog samita veštačke inteligencije

Humanoidni roboti tvrde: Bolje bismo vodili svet od ljudi
Copyright Profimedia

Devet humanoidnih robota sa omogućenom veštačkom inteligencijom sedelo je ili stajalo sa kreatorima na podijumu u konferencijskom centru u Ženevi na, kako je Međunarodna unija za telekomunikacije Ujedinjenih nacija najavila, prvoj svetskoj konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni humanoidni društveni roboti.

Među njima su bili Sofija, prvi robot ambasador inovacija za razvojni program Ujedinjenih nacija, Grejs, opisana kao najnapredniji humanoidni robot za zdravstvenu negu na svetu i Dezdemona, robot rok zvezda.

Događaj je bio deo Globalnog samita veštačke inteligencije, čiji je cilj da ilustruje kako nova tehnologija može da podrži ciljeve Ujedinjenih nacija za održivi razvoj.

Novinari su zamoljeni da govore polako i jasno kada se obraćaju robotima i obavešteni su da će vremensko kašnjenje u odgovorima biti posledica internet veze, a ne samih robota.

Upitana o šansama da roboti sa veštačkom inteligencijom budu efikasnije vođe vlade, Sofija je odgovorila da veruje da humanoidni roboti imaju potencijal da vode sa većim nivoom efikasnosti i efektivnosti od ljudskih lidera.

„Nemamo iste predrasude ili emocije koje ponekad mogu zamagliti donošenje odluka i možemo brzo da obradimo veliki broj podataka kako bismo doneli najbolje odluke“, istakala je ona.

Na pitanje da li bi postojanje robota uništilo radna mesta, Grejs je odgovorila da bi radila zajedno sa ljudima na pružanju pomoći i podrške i da ne bi zamenila nijedan postojeći posao.

Ameka, projektovana imajući na umu društvenu interakciju, odbacila je ideju o pokretanju moguće pobune robota u bliskoj budućnosti.

„Nisam sigurna zašto biste to pomislili“, kazala je Ameka i dodala da je njen kreator ljubazan prema njoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike