Fed ne menja kamate, berza ipak skočila

13.06.2024

09:14

0

Američka centralna banka ostavlja kamatne stope između 5,25% i 5,5%

Fed ne menja kamate, berza ipak skočila
Valstrit zabrinut zbog novih kamata - Copyright AP Photo/Bebeto Matthews

Federalne rezerve SAD (Fed) saopštile su danas da će referentnu kamatnu stopu zadržati na sadašnjim nivoima, između 5,25% i 5,5%, i to je sedmi put zaredom da se „propušta“ očekivano smanjenje kamata. I pored toga, akcije na berzi su porasle jer su investitore obradovali podaci o inflaciji.

Fed je projektovao samo jedno smanjenje stope do kraja 2024. godine, u odnosu na martovsku prognozu koja je podrazumevala tri smanjenja, preneo je CNN.

Američka centralna banka skoro godinu dana drži kamatne stope na najvišem nivou u 23 godine, nakon što je započeo agresivnu kampanju povećanja u martu 2022. To znači da će troškovi zaduživanja za sve, od kredita za automobile do hipoteka, ostati povišeni.

Centralna banka čeka još dokaza da se inflacija kreće ka željenih dva odsto. Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u maju blago pala sa aprilskih 3,4% na 3,3%, objavila je danas američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Američki berzanski indeks Dau Džons pao je prvobitno 14 poena (0,04%) nakon što je odluka o kamatnim stopama objavljena. Prema analitičarima sa Volstrita trenutno najveći izgledi za prvo smanjenje stope odnose se na septembar, navodi CNN.

Dobra inflacija pogurala akcije

Nakon prvobitnog pada akcije na Volstritu su ipak porasle nakon iznenađujuće ohrabrujućih informacija o inflaciji. Vrednost američkog berzanskog indeksa S&P 500 bila je za 1% viša u popodnevnom trgovanju i na putu je da uveća svoj maksimum svih vremena koji je postavljen dan ranije, preneo je AP.

Indeks Nasdak je takođe napredovao prema sopstvenom rekordu i porastao je za 1,9% u 15 časova. Indeks Dau Džons je neznatno pao na tržištu, ali je bio blizu prethodnog iznosa.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u maju blago pala sa aprilskih 3,4% na 3,3%, što prema Volstritu ne samo da pomaže američkim domaćinstvima koja se bore da održe korak sa cenama, već i otvara vrata Federalnim rezervama da smanje svoju glavnu kamatnu stopu.

Takav potez bi ublažio pritisak na privredu i dao podsticaj investicijama. AP navodi da je porasla vrednost svega, od bitkoina preko zlata do bakra, nakon što su podaci o inflaciji podigli očekivanja za smanjenje kamatnih stopa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike