Hoćete nisku ratu za kredit: Može, ali tek posle 2025.

22.01.2024

19:51

0

Autor: G.M.Š.

Za sve one koji odlažu zaduženjem kako bi konačno dočekali pristojnije kamatne stope, iz sveta dolaze razočaravajuće vesti

Hoćete nisku ratu za kredit: Može, ali tek posle 2025.
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Nema ništa od jeftinih kredita, ako se takvima smatraju oni koje smo imali pre kovida, bar ne u „srednjoročnom periodu“, upozorili su danas svet iz agencije za kreditni rejting „Fič rejtings“.

U svetlu velikih očekivanja tržišta da centralne banke, pre svega američke Federalne rezerve (Fed) i Evropska centralna banka (ECB), konačno krenu da pojeftinjuju novac, odnosno obaraju referentne kamatne stope, iz „Fiča“ upozoravaju da to neće biti i brzo ni „strmo“.

Za ovu godinu kamatne stope bi mogle da padnu (samo) 0,75 procentnih poena, a velika očekivanja američka rejting kuća nema ni od 2025.

"Stope će i na kraju ove godine biti daleko iznad pretpandemijskog nivoa“ – naglašavaju iz „Fič rejtingsa“.

A šta to znači nama u Srbiji i kolike su bile te pre-kovid kamatne stope o kojima sama maštamo? Gledajući sa nivoa kamatnih stope koje smo imali u novembru, za koje kao za najsvežiju zvaničnu statistiku stoje podaci NBS na njihovom vebsajtu, da bi stigli na pretpandemijski nivo kamatne stope bi morale da padnu između 24% i 36% kod dinarskih kredita i od 13% do 30% onih koji su vezani za evro.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

 

Naime, novembarska ponderisana prosečena kamatna stopa na dinarske keš kredite ročnosti do godinu dana („postojeći poslovi“) je bila 11,68% a na one do pet godina 13,30%. U martu 2020. godine, pred prvi talas korone te stope su bile na nivou od 8,77% i 10,18%.

Da bi današnje stope, a s njima i rate kredita, pale na te martovske, trebalo bi da se ih banke smanje za oko četvrtinu.

Istovremeno, krediti sa istim rokom a indeksirani u evrima, su danas 4,01% i 3,44% a pre pandemiju su bili 3,5% i 3,43%. Kod njih bi stopa morala da se obori oko 13% kod onih najkratkoročnijih kredita dok bi, zanimljivo, kod onih na pet godina trebalo da padne samo 0,3%.

Na ovoj razlici kamatnih stopa kod domaće i panevropske valute vidi se i kako banke vrednuju odnos dinara i evra.

Kod hipotekarnih kredita baš zacepili

Situacija je kod stambenih kredita još gora, tj. trenutno je još dalja od „realne“. Hipotekarni krediti u dinarima danas su, mereno visinom kamatne stope, sa svojih 9,46% u proseku skuplji za 36% nego što su bili pret koronu (6,19%).

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Kod kredita u evrima je situacija tek nešto bolja, i tu je današnjih 4,45% potrebno oboriti na 3,11%, koliko je bilo u martu 2020. godine, odnosno 30 %.

A do ovih cifara je dalek, dalek put. To pokazuje i pad kamatnih stopa koji je krenuo negde od avgusta 2023. godine ali se baš „vuče“. Sa avgustovskih 11,96% za dinarske kredite na godinu dana, stiglo se za tri meseca tek na 11,68%, odnosno 2,34% manje.

Kod kredita na pete godina stanje je još lošije, jer oni su danas skuplji – u novembru su bili 13,30% odnosno 2,15% skuplji.

A da stvar bude još gora, ista je situacija i kod kredita u evrima, gde su kamatne stope 4,01% i 3,44%, za 0,75% i 3,61% odsto veće nego što su bile letos.

Jedino su značajno pojeftinili stambeni krediti u evrima, za čitavih 30%. Međutim, to je zbog toga što je od septembra Narodna banka Srbije intervenisala ograničenjem visine kamatne stope za stambene kredite (sa važenjem do kraja 2024.).

Gledano sve zajedno, oni koji se uzdržavaju od zaduživanja moraće da se ponovo presaberu jer kredit im neće skorije biti jeftiniji, a ako mogu da sačekaju godinu do dve, možda ni ne treba da se zadužuju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike