Do kraja godine Srbija dobija još 40% struje iz vetra

05.06.2024

15:27

0

Srbija već obezbedila više od 700 MW novih kapaciteta iz vetra i solara, kaže resorna ministarka

Do kraja godine Srbija dobija još 40% struje iz vetra
Ilustracija - Copyright Pixabay

Realizacijom započetih investicija do kraja godine očekuje se povećanje kapaciteta vetroelektrana u Srbiji za oko 40%, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je istakla da je u prethodnih 20 meseci značajno unapređen regulatorni okvir i stvorena prilika za razvoj sektora obnovljivih izvora energije (OIE), saopštilo je ministarstvo. Prema njenim rečima, na prvim aukcijama za tržišne premije za proizvođače OIE obezbeđeno je više od 700 MW novih kapaciteta iz vetra i solara, a prvi rezultati su već vidljivi.

-- Kroz aukcije i komercijalne projekte kapaciteti vetroelektrana biće značajno uvećani, sa početnih 510 MW. Solarne elektrane su prvi put prebacile 100 MW i do kraja godine očekujemo da dostignemo oko 150 MW, a imali smo ukupno 20 MW pre dve godine – rekla je ona na konferenciji „Blumberg Adrija“ o održivosti poslovanja.

Dodala je da je Elektroprivreda Srbije (EPS) odlučnije krenula u promenu proizvodnog portfolija, kroz projekte vetroparka „Kostolac“ i solarne elektrane (SE) „Petka“.

Ministarka je istakla da je za održivu integraciju novih velikih kapaciteta iz OIE, ključna izgradnja reverzibilne hidroelektrane (RHE) „Bistrica“, za koju je dobijena saglasnost japanske vlade za podršku projektu i pripremu finansiranja.

– Na dobrom smo putu da tokom iduće godine krenemo u pripremne radove i da za oko pet godina imamo 646 MW ove reverzibilne hidroelektrane na mreži. To je posebno važno zbog velikih projekata, kao što je 1GW solarnih elektrana, za koje pregovaramo, uključujući i finansiranje i koje bi do 2028. trebalo da budu izgrađene i da postanu deo portfolija EPS-a – navela je ona.

Naglasila je i da je pre manje od dve godine bilo 410 kupaca-proizvođača električne energije, a da ih sada ima više od 3.000, dok je njihov kapacitet povećan sa 6 MW na više od 50 MW.

Promo/24sedam/Belgrade airport/Luka Filipović
 

 

– Nastavićemo da unapređujemo regulatorni okvir za prozjumere i da podržavamo građane subvencijama da postavljaju solarne panele. Više od 500 prozjumera je sagradilo solarne elektrane uz subvencije države. Kad je reč o industriji, planiramo ove godine nove izmene Zakona o energetici, koje će uvesti koncept aktivnog kupca koji postoji u Evropskoj uniji (EU), čime ćemo stvoriti povoljniji ambijent za kompanije koje žele da aktivnije se uključe i na tržište – rekla je Đedović Handanović.

Ukazala je da je preduslov za sve to da se nastavi sa realizacijom istorijski najvećih ulaganja u distributivni sistem, koje je podržano i bespovratnim sredstvima EU. Naglasila je da startna pozicija Srbije u energetskoj tranziciji nije zavidna, kad se poredi sa zemljama koje imaju veću finansijsku podršku kao članice EU, poput Poljske i Češke i da je zato potrebno da se pažljivo planira proces tranzicije, kako bi se on sproveo odgovorno prema energetskom sistemu i građanima i privredi.

To, kako je rekla, znači, da građani ne bi trebalo da budu izloženi visokim troškovima, a da bi privreda trebalo da ostane konkurentna.

– Hrabro koračanje u tom procesu važno je ne samo zbog naših međunarodnih obaveza, već zbog nas samih, zbog zdrave životne sredine i održive budućnosti naše zemlje – poručila je ministarka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike