Puštena prva turska bioelektrana u Srbiji, slede tri vetroparka

14.02.2024

09:25

0

Autor: R.B.

Elektrana na biogas u Dolovu pravi struju dovoljnu za 12.000 domaćinstava a vetroparkovi će imati 480 megavata

Puštena prva turska bioelektrana u Srbiji, slede tri vetroparka
Ilustracija - Copyright Profimedia

Turska kompanija „Fortis Enerdži“, zadužena za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), pustila je u rad elektranu na biogas jačine tri megavata u vojvođanskom selu Dolovo.

Očekuje se da će tri motora ovog objekta proizvesti više od 28 miliona kilovatsati električne energije godišnje, što je dovoljno za napajanje 12.000 domova i sprečavanje emisije 20 miliona kilograma CO2 ekvivalenta iz fosilnih goriva, objavila je kompanija na svom Linkedin profilu, prenosi "Blumberg Adrija".

Na sajtu kompanije objavljeno je i da trenutno u Srbiji razvijaju tri projekta u oblasti energije vetra ukupnog kapaciteta 481 megavat. Prvi vetropark nalaziće se u Gornjaku i bio bi jačine 175 megavata, druga na Juhoru jačine 130 megavata i treći u Vranju snage 175 megavata.

Planirano je da  budu završeni do kraja 2026. i da proizvode godišnje 1,2 milijarde kilovatsati električne energije. Ove vetroelektrane, kada budu završene, mogle bi strujom da napajaju više od 1,5 miliona domaćinstava i smanje emisije CO2 za milion tona godišnje.

„Fortis Enerdži“ objavila je nedavno i da njeni planirani projekti u oblasti OIE na Balkanu iznose dva gigavata. Projekti u oblasti solarne energije, vetar, biogasa i zelenog vodonika trenutno su u fazi razvoja u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

U Srbiji planiraju projekte ukupnog kapaciteta 1035 megavata, u BiH 252 megavata, u Severnoj Makedoniji 40,6 megavata i u Albaniji 644 megavata. Cilj je da se ovi projekti završe u narednih pet godina.

„Fortis Enerdži“ je u vlasništvu „UCK Holdinga“ sa sedištem u Istanbulu, koji se fokusira na ulaganja u obnovljive izvore i čistu energiju. Kompanija posluje u Turskoj, Holandiji i na Balkanu, a fokusira se na solarnu energiju, energiju vetra, biogas, geotermalnu energiju i zelenog vodonika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike