Potpisan memorandum: Kinezi će graditi fabriku zelenog vodonika

26.01.2024

14:57

0

Srbija je bliže ostvarivanju velikog projekta dobijanja struje iz obnovljivih izvora energije u Boru, današnjim potpisivanje memoranduma sa dve kineske kompanije

Potpisan memorandum: Kinezi će graditi fabriku zelenog vodonika
Ilustarcija - Copyright 24sedam/Profimedia

Kineske kompanije „Šangaj Fengling renjuabels i „Ziđin Koper Bor“ će u Boru uložiti dve milijarde evra kako bi izgradili tri elektrane iz obnovljivih izvore energije (OIE). Prema memorandumu koji je danas potpisan sa Vladom Srbije, okolini Bora gradiće se 1.500 megavata (MW) vetroelektrana i 500 MW solarne elektrane, kao i fabrike zelenog vodonika, kapaciteta oko 30.000 tona godišnje.

Memorandum o energetskom objektu u kojem će suvlasnik biti i Srbija, je u ime Vlade potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

– Memorandumom koji je danas potpisan krećemo u realizaciju pojedinačno najvećeg projekta u oblasti OIE u Srbiji. Ovaj projekat koji ne nosi nikakve finansijske obaveze za državu a koštaće oko dve milijarde evra. Proizvedena energija koristiće se za potrebe proizvodnje Ziđina, koji je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji i koji stalno povećava svoju proizvodnju, posebno nakon završetka rekonstrukcije topionice u Boru prošle godine – naglasila je Đedović Handanović.

Ona je dodala da će pored direktnih ulaganja u zaštitu životne sredine u rudarskoj proizvodnji, ovaj projekat omogućiti da značajan deo električne energije za potrebe Ziđina bude proizveden na održiv način, odnosno ne koristeći fosilna goriva i  bez negativnih efekata na životnu sredinu.

Prema rečima Đedović Handanović, početak izgradnje postrojenja planiran je u prvom kvartalu  naredne godine, a prva faza od 700 MW trebalo bi da bude završena do sredine 2026.

– Do kraja 2028. trebalo bi da bude završen celokupan projekat, odnosno svih 2.000 MW, i dostizanje proizvodnih kapaciteta zelenog vodonika od 30.000 tona godišnje – najavila je ministarka.

Tehnološki skok Srbije

Prema njenim rečima, ova investicija će omogućiti otvaranje od 300 do 500 novih radnih mesta uglavnom vezanih za sektor OIE i oni će imati  visok nivo zarada.

– Sa ovim projektom, Srbija postaje jedan od evropskih centara u oblasti proizvodnje i opreme za projekte OIE kao i zelenog vodonika i opreme za projekte iz oblasti OIE, a  takođe će doprineti i ostvarenju naših ciljeva u oblasti energetske bezbednosti i nezavisnosti i dostizanju ambicija da dostignemo karbonsku neutralnost do 2050. godine – rekla je ministarka.

 Ona je navela i da je ovaj projekat veoma značajan za energetsku tranziciju, jer, je kako je naglasila kapacitet od 2 MW ogroman u odnosu na naš energetski sistem koji ukupno ima instalisani kapacitet od oko 8,5 MW.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike