Nafta preko 82 dolara, poskupelo nam i gorivo

26.01.2024

10:15

0

Autor: G.M.Š.

Viša cena goriva Jadranskom regionu podigla je i cene na srpskim pumpama

Nafta preko 82 dolara, poskupelo nam i gorivo
pumpa (4) - Copyright 24sedam

S padom cena je gotovo, bar dok se ne okonča nestabilna situacija oko transportne rute kroz Suecki kanal, pokazuje konstantno povećanje cene od početka godine.

Nafta se od 8. januara popela da 76 dolara za barel na današnjih 82 (rast od 2%), i to se odrazilo i na cene goriva na tržištu koje je reperno za naš region.

Kod goriva cena ne ide toliko brzo naviše. Iako cena benzina za isporuku na Jadranu raste od početka decembra, poslednjih dana je imama mali period stabilizacije da bi sada ponogo krenula naviše.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u Srbiji po Uredbi Vlade

 

U proteklih nedelju dana, što je reper za izračunavanje srpske cene benzina, sa 56,97 otišlo se na 508,22 dolara za tonu.

Kod dizela je cena malo više ubrzala i sa 798,54 otišla je na 807,73 dolar za tonu, što je rast od 1,15%.

Screenshot: cmegroup.com
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

U takvom kontekstu promenile su se danas, kao i svakog petka otkako država administrira na tržištu, cene osnovnih goriva na srpskim pumpama.

Gorivo je poskupelo za dva dinara, pa se tako litar tzv premijum benzina BMB95 plaća 178 a litar evrodizela bez aditiva 198 dinara.

Ovime je nastavljen rast cena koji je preokrenuo trend pada do prošle nedelje, kada su goriva poskupela za po dva dinara. Prethodno dizel nije poskupljivao 14. nedelja zaredom a benzin 16. nedelja.

 

Screenshot: cmegroup.com
Cena benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

 

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do 2. februara.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike