Cena goriva s kojom ulazimo i u novu godinu

29.12.2023

10:25

0

Autor: G.M.Š.

Na svetskim berzama cena nafte u padu uprkos svim geopolitičkim zavrzlamama, dok u Srbiji u novu godinu ulazimo sa...

Cena goriva s kojom ulazimo i u novu godinu
Copyright Profimedia

Cena nafte će u odlazećoj 2023. godini ostvari najveći godišnji pad cene od 2020. Ni dva tekuća rata, ni ozbiljno smanjenje proizvodnje OPEK+ nisu uspeli da cenu održe visokom.

Zbog zabrinutosti svetskih trgovaca da globalne zalihe i dalje nadmašuju potražnju, i da bi tako moglo da ostane i u narednim kvartalima, evropski brent se drži tek nešto iznad 77 dolara po barelu, dok se američkim WTI trguje blizu 72 dolara po barelu.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u Srbiji po Uredbi Vlade

 

S ovakvim nivoom vrednost brenta pala je ove godine za oko 10%, dok se vrednost američke nafte smanjila za otprilike isto toliko, podseća „Blumberg“.

Cenu održava stabilnom na relativno niskom nivou i trgovina derivatima na Mediteranu, gde se benzin poslednjih deset dana prodaje po 490 do 495 evra po toni, dok se dizel kreće oko 790 dolara. Istovremeno, nafta je u proseku ove nedelje skupja tek za oko 0,6 dolara po barelu, sa tendencijom pada poslednjih dana.

U takvim uslovima nije se ovog petka menjala ni cena benzina i dizela u Srbiji. Za razliku od prošlog petka kada je cena benzina BMB95 otišla dva dinara naviše, na 175 dinara za litar, a dizelu je mirovala na 195, sada nije bilo pomeranja.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Tako će vozači koji za vožnju koriste benzin isti naredih sedam dana sipati za 175 po litru, dok će „dizelaši“ plaćati 195 dinara. I to je cena sa kojom se startuje u 2024. godini.

Cena dizela, koje se mnogo više "troši" u Srbiji, nije išla naviše već 13. nedelju zaredom.

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do 28. januara.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike