Nova cena goriva neće obradovati vozače

19.01.2024

10:49

0

Autor: G.M.Š.

Cena goriva na Mediteranu i nafte u svetu raste pa i u Srbiji na pumpama nije mogla da ostane ista cena

Nova cena goriva neće obradovati vozače
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon najvećeg godišnjeg pada u poslednjih nekoliko godina, cena nafte se na svetskim berzama polako "popravlja" usled veoma trubulentnih gepolitičkih događanja - od Ukrajine i Palestine do "hladnog rata" SAD sa Rusijom ali i Kinoim.

Trenutno je brent na svetskim berzama prešao kotu od 79 dolara za barel, što je prosečan nedeljni rast 1%. Upola od toga su poskupeli i benzin i dizel na, za naš region repernom tržištu Mediterana, pa se sada benzin kupuje po cenu od 510 dolara za tonu a dizel 795 dolara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po Uredbi Vlade

 

Ove cene su otprilike one koje su bile oko 20 decembra, a takve su i cene koje su bile do danas na srpskim pumpama. Međutium, cena goriva se danas, kao i svakog petka u poslednje dve godine  koliko traje državno određivanje maksimalne cene po uredbi Vlade, promenila u pravcu koji se ne dopada vozaćima.

Cena benzina je povečana za dva dinara, na 176 dinara za litar, koliko je naviše otišao i dizel i sada košta 196 dinara za litar.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u posleednja tri meseca

 

To znači da je dizel poskupeo nakon 14. nedelju zaredom u kojima nije menjao cenu ili je ona padala.

Benzin je ovo, nakonj 16. nedelja pada i mirovanja cene ovo drugo "iskakanje" s povećanjem cene.

Kretanje cena na domaćim pumpama našlo se u neskladu sa onima u regionu, gde je ove sedmice gorivo pojeftinilo u dvonedeljnom usklađivanju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, za cent do dva.

Screenshot: CME Group
Cena bezina na Mediteranu u posleednja tri meseca

 

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do 28. januara.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike