Kako finansirati startap: Novac dobiješ odmah, kasnije vratiš tokenima

25.11.2023

19:05

0

Autor: G.M.Š.

Opšte je poznato da startapi teško dolaze do novca, ma kako dobru ideju imali, a u Srbiji je to još teže. Ali postoje načini, jedan je svojevrsna digitalna obveznica preko SAFT ugovora

Kako finansirati startap: Novac dobiješ odmah, kasnije vratiš tokenima
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ideja je tu, možda i opipljiviji obrisi odličnog inovativnog proizvoda ali kako naći novac da se startap kompanija finansira i to još u ranoj fazi razvoja. Raznorazni konkursi, aksceleratori i biznis anđeli su na vidiku ali i potencijalnim finansijerima su potrebni određeni formalni uslovi da bi lakše investirali.

Jedan od njih je i SAFT ugovor, koji je moguć i u Srbiji a koji je ovih dana promovisala Inicijativa Digitalna Srbija (IDS).

SAFT (Simple Agreement for Future Tokens – Jednostavan ugovor o budućim digitalnim tokenima) je, kao što i ime kaže, jednostavan model finansiranja u kome startap dobija investiciju na osnovu obećana da će izdati digitalnu imovinu, odnosno digitalni token.

Odlična stvar kod ovog ugovora je što, mada ime malo vuče na drugu (kripto) stranu, odgovara i za one firme koje se ne bave digitalnom imovinom kao svojim krugom interesovanja ali kao što ima svoje prednosti ima i neka ograničenja a investitorima daje odličnu „egzit strategiju“ - jednostavno prodaju tokene .

Detaljnije o tome može se saznati „Vodiču za SAFT“ autora advokata Vladimira Rajkovića  i IT preduzetnika i do 2021/22 menadžera za pravne poslove u IDS, Dušana Romčevića, koji se može naći na Startap portalu.

Pare odmah a „roba“…

Po SAFT ugovoru investitor odmah po zaključenju sporazuma investira određena finansijska sredstva, tj. novac u startap. Startap preuzima pravnu obavezu da izda digitalnu imovinu i da,  kada se to dogodi (u određenom roku) određeni deo te imovine će preneti u vlasništvo investitora.

S obzirom na preuzeti rizik, SAFT investitori će na tu imovinu dobiti popust u odnosu na cenu koju će kasnije platiti drugi investitori.

Ovakva ugovor omogućen je u Srbiji Zakonom o digitalnoj imovini, koji je uspostavio dobar pravni okvir za izdavanje različite digitalne imovine, naročito investicionih tokena. Tim pre što Srbija nema dobro rešenje za klasičniji SAFE ugovor (Simple agreement for future equity – Jednostavan ugovor za buduću imovinu), kada investitor ulaže novčana sredstva u startap u ranoj fazi razvoja, a kasnije u zamenu za svoju investiciju sa popustom dobija udeo u startapu. (Iz)Davanje tog udela pravna lica u Srbiji u formi DOO kao što su startapi ne mogu da rade. Bar ne na jednostavan i izravan način.

- U tom pogledu, pravo je vreme za korišćenje pogodnosti koje pruža SAFT. Bez obzira na to da li startap razvija kripto ili neki drugi projekat, SAFT ugovor omogućava da na povoljan način prikupi sredstva, u okviru važećih propisa. Istovremeno, SAFT ohrabruje investitore da donesu pravovremenu odluku o investiranju i iskoriste prednosti ovog modela, pre svega popust u odnosu na cenu koju će za digitalnu imovinu kasnije platiti drugi investitori, kao i mogućnost jednostavnog egzita (exit, izlazak iz vlasništva/finansiranja startapa) u bilo kom trenutku – kaže Ivan Kostić, menadžer za pravna pitanja u Inicijativi Digitalna Srbija.

Olakšano prikupljanje sredstava

SAFT ugovori sreću se na tržištima koje imaju dobro razvijenu praksu poslovanja sa digitalnom imovinom (SAD, Švajcarska, itd.), i ne postoji mnogo razloga zbog kojih ne bi bio primenjen naširoko i u Srbiji.
Prednost je što može da dobije investiciju u kripto valuti a potom je „vrati“, tj proda udeo takođe u kriptu. Prednost toga je što obaveza izdavanja token funkcioniše kao svojevrsna digitalna obveznica, dok se token zaista i ne izda.

Promo: Inicijativa Digitalna Srbija
 

 

- Ne mora startap da ima blokčejn proizvod da bi iskoristio prilike koje kripto pruža. Dovoljno je da iskoristi SAFT sistem da prikupi investicije u kriptu, koje može instant da razmeni za dinare, i da eventualno sutra raspodeli dobit u kriptu. Verujem da će sledeći talas razvoja kripta biti da on postane deo standardne ekonomije. Za nekoliko godina će se laptop kupovati kriptom, za deset ćete na pijaci plaćati kriptom. Način na koji startapi mogu da se „nakače” na taj voz i da profitiraju jeste da prikupe sredstva od kripto investitora, koji su poznati po tome da rado ulažu u startape – kaže koautor vodiča Vladimir Rajković.

Kako osmisliti svoju „digitalnu imovinu“

Ukoliko razmišlja o SAFT ugovoru kako ponudi za investitore, startap mora da osmisli kako će izgledati ali i funkcionisati ta digitalna imovina koju bi trebalo da izda i njome delimično namiri i investitora. To se opisuje terminom tokenomiks – koji objašnjava vezu samih tokena sa projektom.
Investicione tokene može da izda bilo koji startap, i oni koji ne posluju u sferi digitalne imovine. Tako recimo token može da nosi pravo na udeo u profitu startapa, npr. svakom imaocu tokena isplaćuje se 0,1% prihoda od prodaje, objašnjava se u Vodiču.

Ali, pošto ovi tokeni previše podsećaju na prenosive hartije od vrednosti (HOV - akcije, obveznice, i dr.) startapi na  razvijenim tržištima ih generalno izbegavaju, jer HOV spadaju pod stroga pravila tržište kapitala.
U Srbiji je drugačija sitaucije jer je Zakon o digitalnoj imovini isključio primenu Zakona o tržištu kapitala kada se izdaju digitalni tokeni ali samo do vrednosti tri miliona evra tokom godinu dana. Za startap je to najčešće i više nego dovoljno.

Druga vrta tokena su „jutiliti tokeni“ (Utility) i njih najčešće izdaju startapi koji posluju u oblasti digitalne imovine i koji se koriste u vezi sa uslugama startapa. Budući da se odnose na korišćenje usluga startapa, odnosno da imaju neku konkretnu funkciju u vezi sa projektom koji startap sprovodi, njihove karakteristike su uvek specifične i napravljene tako da odgovaraju tom konkretnom projektu.

Jutiliti tokene mogu da izdaju i startapi čije poslovanje nije vezano za digitalnu imovinu, ali čiji projekat može na neki način da ih iskoristi. Npr. imaoci tih tokena mogu imati prioritet prilikom isporuke robe koju startap namerava da proizvede.

Koje su „mane“ SAFT ugovora

Na kraju neto i o manama SAFT ugovora, kako se to tako može nazvati. Prva je da nema anonimnosti investitora, koja se tako rado povezuje s kripto ulaganjima i kripto svetom. Za ugovor je neophodno da se od investitora pribavi dokaz o identitetu, što će za fizičko lice biti kopija pasoša ili lične karte, a za pravno lice izvod iz odgovarajućeg registra privrednih društava, tj. APR-a.
Ovo nije pravna obaveza ali je praksa i njeno nesprovođenje bi moglo da ima posledicu otežanog poslovanja pod lupom Narodne banke Srbije, kao regulatora tržišta
digitalne imovine.

Zbog toga treba biti pažljivi i pri prihvatanju investitora jer, kaže Vodić za SAFT ugovore, malo će startapa prihvatiti investitore sa  liste FATF (kao što su Severna Koreja, Iran i Mjanmar), ali i iz SAD. Naime, kada su u pitanju investitori iz SAD, tu je problem jer su američki regulatori (pre svega SEC, Komisija za hartije od vrednosti) izuzetno strogi kada je u pitanju bilo koji oblik prodaje tokena američkim državljanima.


I na kraju o najvažnijem – svežem novcu

Osnovna odlika SAFT finansiranja je da investitor prenosi finansijska sredstva startapu najčešće odmah po zaključenju SAFT ugovora. Ta sredstva mogu biti fijat novac (FIAT, klasični novac, evri, dolari, dinari...) ili u obliku druge digitalne imovine.

Kada investitori ulažu digitalnu imovinu najčešće se radi o stejblkoinima (digitalnom novcu vezanom za FIAT valutu), a izuzetno o "nejtiv tokenu" blokčejna na kom će startap izdati svoje tokene (npr. eterijum , solano, i dr.).

No, ni „pare“ nisu sve iste. Svaki investitor može startapu da prenese digitalnu imovinu, tu nema ograničenja. Ali, plaćanja fijat novcem su strogo regulisana u Srbiji.
Investitor rezident startapu može da prenese samo dinare kao valutu. Nerezidenti mogu da investiraju dinare ili strane valute. Opet, i tu ima ograničenje. Strani novac može samo kada je za token koji će biti izdat od nadležnih (NBS i Komisija za hartije od vrednosti) odobren „beli papir“.
Budući da se, po prirodi stvari, SAFT ugovor zaključuje značajno pre izdavanja samog tokena, teško da će beli papir biti već odobren, pa je bolje od investitora iz inostranstva tražiti da investiraju kriptovalutu koja će se u Srbiji pretvoriti u dinare preko jedne od dve licencirane menjačnice.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike