Krediti u kriptu: Koinbejz nudi zajmove velikim investitorima

06.09.2023

09:41

0

Autor: 24sedam

Kripto-berza nudi zajmove u digitalnoj valuti institucionalnim investitorima u SAD

Krediti u kriptu: Koinbejz nudi zajmove velikim investitorima
Bitkoin - Copyright Pixabay

Nakon svojevrsnog finansijskog vakuma na kripto-tržištu, nastao posle kolapsa firmi kao što su „BlokFaj“ i „Dženesis“, kripto-berza „Koinbejz“ je iskoristila trenutak i ponudila novu uslugu za institucionalne investitore u SAD.

„Koinbejz“ kao da se ne obazire mnogo na to što su u junu od regulatornih organa u SAD optuženi za neregistrovanu ponudu i prodaju hartija od vrednosti.

Korisnici servisa „prajm“ najveće američke kripto-berze već su uložili 57 miliona dolara u program pozajmljivanja, pokazali su nedavni navodi iz podneska američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (engl. Securities and Exchange Commission – SEC), prenosi „Blumberg Adrija“.

„Koinbejz  prajm“ (Coinbase Prime) je brokerska platforma koja institucijama omogućava trgovanje i čuvanje imovine.

- Sa ovom uslugom, institucije mogu da izaberu da pozajmljuju digitalna sredstva „Koinbejzu“ pod standardizovanim uslovima, kroz proizvod koji se kvalifikuje za izuzeće iz Uredbe D (engl. Regulation D) - navodi se u saopštenju "Koinbejza" od utorka.

Ovom uslugom „Koinbejz“ se širi na veće investitore jer je u maju firma prestala da izdaje nove zajmove preko usluge koja je omogućavala ljudima da se zadužuju uz zalaganje bitkoina, za slučaj da ne vrate sredstva.

Nazvan „koinbejz borou“ (Coinbase Borrow), servis je služio maloprodajnim investitorima.

Novim institucionalnim programom upravlja se preko istog entiteta, „koinbejz kredita“.

U junu je SEC optužila „Koinbejz“ za neregistrovanu ponudu i prodaju hartija od vrednosti, koje pružaju kripto-zalaganje, to jest omogućavaju korisnicima da daju svoje novčiće „Koinbejzu“ kako bi zaradili prinose od učestvovanja u obezbeđivanju blokčejn mreža.
Više američkih saveznih država zahtevalo je da „Koinbejz“ takođe zaustavi i vlastite usluge zalaganja.

Državni regulatori i deo javnosti zabrinut je nakon što su kripto-zajmodavci „Celsijus netvork“, „BlokFaj“ i „Dženesis global“ bankrotirali u protekloj godini.
Pravili su rizične opklade koje se nisu isplatile, što je dovelo do kaskadne serije neuspeha koji je dramatično suzio mogućnosti investitorima za pozajmljivanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike