Čemu služe kripto novčanici i kako da izaberete najbolji?

30.10.2023

10:21

0

U današnjem digitalnom dobu, kriptovalute postaju sveprisutna tema, privlačeći pažnju kako pojedinaca tako i kompanija širom sveta. Kripto novčanici igraju ključnu ulogu u ekosistemu digitalne imovine kao alati za čuvanje, upravljanje i obavljanje transakcija kripto valutama

Čemu služe kripto novčanici i kako da izaberete najbolji?
Copyright Promo

Povezanost kripto novčanika sa kripto menjačnicama je nezaobilazan korak – i to je sjajna stvar – jer kada korisnici žele da kupe, prodaju ili razmene kriptovalute, obično to rade posredstvom regulisanih kripto menjačnica.

U tom procesu, kripto novčanik postaje neophodan međukorak – poslovička stanica u procesu razmene u kojoj se u nekom trenutku mogu nalaziti sve kriptovalute koje pojedinac poseduje. Ovo čini kripto novčanike ključnim komponentama za svakoga ko želi da se upusti u kripto svet.

Zato je razumevanje njihove svrhe i kako ih koristiti, od ključne važnosti kako bi vlasnik digitalne imovine mogao istom da raspolaže lako i sigurno. Vlasnicima kriptovaluta u Srbiji i onima koji to žele da postanu, mogu pomoći licencirane kripto menjačnice, a jedna od njih je Crypto12.

Šta su kripto novčanici?

Kripto novčanici su digitalni alati koji omogućuju korisnicima da čuvaju, šalju i primaju kriptovalute kao što su Bitcoin, Ether, Ripple i druge. Svaki kripto novčanik sadrži ključeve, odnosno digitalne lozinke, koje su neophodne za pristup kriptovalutama koje se čuvaju u tom novčaniku.

Postoji nekoliko osnovnih tipova kripto novčanika, uključujući online (veb), desktop, mobilne i hardverske novčanike, svaki sa svojim prednostima i manama. Kripto novčanici igraju ključnu ulogu u sigurnom čuvanju kriptovaluta, jer omogućuju korisnicima kontrolu nad njihovom digitalnom imovinom u slučaju kada se odluče da sami čuvaju privatne ključeve.

Koje vrste kripto novčanika postoje?

Online (veb) novčanici: Ovo su novčanici koji su dostupni na internetu, pristupačni putem veb pretraživača. Iako su praktični za brz pristup s bilo kog uređaja, podložni su zloupotrebama.

Desktop novčanici: Prednost ovih novčanika leži u velikom broju funkcionalnosti koje Vam nude za određeni kripto, počev od toga da mogu sluziti i kao full nodovi. Takođe, većina podržava rad sa hardverskim novčanicima, što im pruža dodatnu sigurnost (kombinacija ova dva walleta se pokazala kao jedna od najsigurnijih).

Mane su jer nisu tako zgodni za korišćenje kao mobilni novčanici, morate imati kompjuter sa sobom, takođe morate biti na oprezu od hakerskih napada, virusa, malwera itd.

Papirni novčanici: Postoje sajtovi za određene kriptovalute koje Vam omogućavaju da kreirate adresu za prijem koja nikad nije korišćena i koju možete davati drugima kako bi Vam poslali sredstva. Oni generišu javni i privatni ključ, i dokle god ste u posedu privatnog ključa imate kontrolu i možete iskoristiti sredstva sa adrese na papiru. To možete uraditi i offline ako u trenutku generisanja privatnog ključa želite da se zaštitite od hakera.

Prednosti su to što su poprilično sigurni i dobri za čuvanje veće količine sredstava, ali samo ako znate šta radite i imate iskustva u generisanju novih walleta/adresa, podadresa itd.

Mane su im jer nisu jednostavni za korišćenje ipak zahtevaju određeni nivo znanja, već su prevaziđeni hardverskim novčanicima.

Mobilni novčanici: Prednost im je jer su portabilni, laki za upotrebu, transakcije se mogu inicirati pomoću QR koda i veoma su brze. Pa tako možete da instalirate aplikaciju, pokažete QR kod osobi koja treba da Vam pošalje kriptovalutu i sve je rešeno za manje od minut.

Mane su im potencijalni gubitak/krađa uređaja ili prestanak rada aplikacije koji može dovesti do gubitka sredstava (u slučaju da niste sačuvali 12 reči, odnosno 24 reči).

Hardverski novčanici: Predstavljaju jedne od najsigurnijih novčanika, potrebno je fizički pritisnuti dugme na uređaju da bi se potvrdila transakcija, sto ih cini otpornim na hakerske napade. Mahom se koriste za čuvanje veće količine kripto sredstava. Najpoznatiji su Leger i Trezor walleti.

Mane mogu biti sto nisu toliko praktični za upotrebu kao npr. mobilni walleti. Takođe, ako ne sačuvate ili izgubite 12 ili 24 reči a pokvari Vam se uređaj, Vaša sredstva će zauvek biti izgubljena.

Brain novčanici: Ovo je kripto novčanik za koji figurativno kažemo da ga držimo u glavi (pamtimo ga). Ako znamo 12 ili 24 reči uvek možemo da dođemo do sredstava na njemu. Takođe je moguće generisati wallet pomoću šifre koje ćete sami izabrati. Postoje ljudi koji napamet znaju svoju wallet adresu, tako da mogu da Vam je izdiktiraju i Vi njima pošaljete novac

Prednost je što je njih nemoguće hakovati (jer se ne može hakovati nešto što nikada nije bilo online, tj. imalo kontakta sa internetom).

Mane su jer su limitirani ljudskim faktorom, svako može da pogreši adresu i da sredstva odu nepovratno na pogrešnu adresu ili da se zaboravi svoj privatni ključ (12/24 reči). Uglavnom ih koriste entuzijasti. Jedan od najpoznatijih sajtova za generisanje papirnih i brain walleta je www.bitaddress.org.

Kako odabrati odgovarajući kripto novčanik?

Odabir pravog kripto novčanika je ključan korak za svakoga ko želi da čuva i upravlja svojim kriptovalutama. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da odaberete odgovarajući kripto novčanik:

1. Definišite svoje potrebe: Razmislite o svojim potrebama i ciljevima. Pitanja kao što su koliko često ćete trgovati kriptovalutama, koliko sredstava nameravate čuvati, i koliko vam je važna sigurnost igraju ključnu ulogu u odabiru.

2. Razmislite o vrsti novčanika: Postoje različite vrste kripto novčanika, kao što smo objasnili. Razmotrite prednosti i mane svake vrste i odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

3. Sigurnost: Sigurnost je od suštinskog značaja. Ako planirate da čuvate veće količine kriptovaluta, razmotrite hardverski novčanik, jer su oni najsigurniji. Bez obzira na vrstu, odaberite novčanik koji pruža dodatne sigurnosne opcije, kao što su autentifikacija u dva koraka.

4. Praktičnost: Razmotrite koliko je novčanik praktičan za svakodnevnu upotrebu. Mobilni novčanici su odlični za ljude koji trguju i koriste kriptovalute često, dok su hardverski novčanici bolji za čuvanje dugoročnih investicija.

5. Kompatibilnost sa kriptovalutama: Neki novčanici podržavaju samo određene vrste kriptovaluta. Uverite se da novčanik koji birate podržava valute koje planirate da koristite.
 

Kriptovalute možete čuvati sami ili brigu o njima prepustiti kripto menjačnicama

Kripto novčanici igraju ključnu ulogu u procesu čuvanja i upravljanja kriptovalutama. Kada su u pitanju sredstva digitalne imovine i kako najbolje iskoristiti postojeće novčanike, jedna od opcija je da svoje poverenje poklonite stručnim licima koji ovaj proces razumeju u potpunosti. Njih možete pronaći u kripto menjačnicama.

Kada birate domaću kripto menjačnicu za saradnju, jako je važno da se odlučite za regulisane menjačnice koje su pod budnim okom Narodne Banke Srbije i Komisije za hartije od vrednosti.

Jedna od takvih kripto menjačnica je crypto12.com na čijem sajtu možete pronaći mnoštvo korisnih informacija vezanih za kriptovalute.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike