Zlatan savet za startape: Džabe i vrhunska ideja i dobar proizvod ako nemate…

09.09.2023

07:35

0

U Srbiji je čest slučaj da su početnici u biznisu ili startapi potpuno fokusirani na svoju ideju ili proizvod a time zanemaruju jednako značajnu stranu posla, kaže za 24sedam startap mentor Nana Radenković

Zlatan savet za startape: Džabe i vrhunska ideja i dobar proizvod ako nemate…
Ilustracija - Copyright Profimedia

- U fokusu na razvoj proizvoda ili usluge zaboravi se, ili se ni nema ta svest ili znanje, da je potreban i „dizajn procesa rada“ jednako kao i dizajn proizvoda. Ne samo šta će da rade, nego kako će da rade i kako se sa nekim sarađuje u tom procesu. A onda ti konflikti, čak sukobi unutar tima, mogu da dovedu do neuspeha startapa čak i kada ima finansijsku podršku i definisano tržište – napominje Nana Radenković, mentor za startape, menadžerka edukacije u „Novoj Iskri“ i autorka kursa „Soft skils“ koji je ta organizacija napravila u saradnji sa „Inicijativom Digitalna Srbija“.

Radenkovićeva ističe da je veoma važno „kako radimo“ a ne samo „šta radimo“.

- Da li poštujemo druge, da li kreiramo adekvatne procese i metode rada ali i da li smo svesni kapaciteta svog tima, i da li planiramo da uradimo sto stvari a možemo da realizujemo samo dve u toku godine – kaže naša sagovornica.

"Genijalci iz garaže" ipak nisu bili sami

Pokretanje startapa, kao i bilo kakvog drugog biznisa, podrazumeva preduzetnički duh a on se povezuje sa snažnim egom. Jer ako neko ne veruje u svoju ideju i viziju, ceo poduhvat je na startu osuđen na propast. Ali, upravo su „soft skils“ ona „strana medalje“ koja ovde donosi balans i daje veće šanse uspehu proizvoda ili usluge.

- Mit je da jedan čovek može da bilo šta uradi sam, pogotovo u biznisu. Možemo da imamo najgenijalniju ideju na svetu, mi ne možemo da je sami realizujemo. Za to su nam potrebni saradnici, i spoljnji i oni u našem timu. Ideja sama po sebi ne znači ništa ukoliko nismo sposobni da je materijalizujemo. A to možemo samo kroz saradnju sa drugima, jer jedan čovek ne može da zna i da programira, i da dizajnira, i da prodaje, i da komunicira sa klijentima... Ego ove može samo da smeta – ističe Radenkovićeva.

Foto: Privatna arhiva
Niko ne može da uspe sam: Nana Radenković, Nova Iskra

 

„Soft veštine“ obuhvataju širok dijapazon veština, sklonosti, kapaciteta, ali ključno za napredak timova koji se bave nekim biznisom ili proizvodom je da ih vode pojedinci koji mogu da upravljaju pre svega sobom, sopstvenim vremenom i svojim kapacitetima.

- Kada takvi pojedinci uđu u timove, oni tamo kreiraju strukture i kulture tih timova koji mogu na najbolji mogući način da međusobno sarađuju. A onda se, uz lično i uzajamno unapređivanje veština dolazi do veoma važnog momenta a to je da se adekvatno prepozna šta je u stvari problem, i da njemu i rešenju pristupe na multidisciplinarno i intersektorski – objašnjava Radenkovićeva.

A Nana Radenković, zna šta govori jer osim što je članica Savetodavnog odbora Kreativnog mentorstva, ima bogato iskustvo kroz rad sa brojnim startapima i timovima u programima kao što su: Raising Starts, Smart Start, D inkubator, Ninja Accelerator, Playing Narratives, Upgrade, Serbia Innovates, Preduzmi ideju i slično. Bila je i profesorka na Fakultetu za medije i komunikaciju i mentorka u Nelt edukativnom programu.

I meke veštine se uče

Da se u startu ne bi lutalo, i eventualno pokvarila dobra ideja ili izgledna prilika, u  okviru projekta “Preduzmi ideju”, koji „Inicijativa Digitalna Srbija“ realizuje sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), nastao je besplatni onlajn kurs „Nove Iskre“ pod nazivom “Soft skils”.

Pomoć je na dohvat ruke

U Srbiji trenutno postoji dosta organizacija gde startapi mogu da dobiju podršku.

- Kroz te organizacije i kroz inkubatorske i akceleratorske programe svi ti startapi se bodre da se povezuju, da razgovaraju i da imaju mentore u procesu rada. A svaki mentor će isto reći: moraš konstantno da učiš, moraš da pitaš druge, moraš da uvek uzmeš u obzir i tuđe mišljenje… ukoliko želiš da budeš uspešan i da rasteš – objašnjava Nana Radenković.

Kurs je besplatno dostupan na linku SOFT SKILLS KURS, a namenjen je mladim preduzetnicima, kreativcima, inovatorima i budućim liderima koji žele da ovladaju veštinama koje su od suštinskog značaja za lični i profesionalni razvoj.

Kurs je, ističu iz „Preduzmi ideju“, jednako podesan za one koji žele da stvaraju timove i biznise kao i za pojedince koji teže da budu bolji kandidati na tržištu rada.

- Cilj ovog kursa je razumevanje važnosti kreiranja timske kulture i strukture koja se usklađuje sa potrebama poslovanja. Kroz kurs se naglašava značaj uloge kreativnosti i inovativnosti u procesu rešavanja kompleksnih problema, te osnaživanje liderskih kapaciteta profesionalaca – kaže Nebojša Bjelotomić, direktor projekta "Preduzmi ideju" i „Inicijative Digitalna Srbija“.

Na kursu, ističe se, polaznici imaju priliku da prodube svoje znanje i steknu alate za efikasno upravljanje sobom, bolju saradnju sa kolegama, razvoj kreativnosti i sposobnost rešavanja problema.

Pored lekcija, kurs obuhvata i vežbe koje doprinose produbljivanju stečenog znanja, uz praktične savete mladih profesionalaca koji uspešno upravljaju procesima, ljudima i biznisima.
Kurs pruža uvid, znanje, tehnike i metode koje pomažu i unapređuju sposobnosti kao što su: upravljanje sobom, saradnja sa drugima, kreativnost i rešavanje problema.

Kroz 14 lekcija kurs produbljuje znanja i pruža alate koji pomažu da bolje razumemo i upoznamo sebe, upravljamo vremenom, unapredimo veštinu komunikacije i aktivnog slušanja, ali i razumemo važnost kreiranja timske kulture i strukture koja bi bila u skladu sa našim biznisom, ali i realnim kapacitetima članova tima.

Kurs stavlja akcenat i na aspekte kreativnosti i inovativnost koja je usmerena ka rešenju kompleksnih problema, ali i naglašava važnost osnaživanja liderskih kapaciteta profesionalaca koji će biti spremni za vođenje procesa i timova koji su spremni za kontinuirani razvoj.

Lekcije kursa traju po jedan sat, za dodatne Savete i trikove vam treba još toliko a za realizaciju vežbi, koje su obavezni deo kursa, potrebno je odvojiti oko dva sata i dvadeset minuta.

Pored lekcija tu su vežbe koje doprinose produbljenju stečenog znanja kao i brojni praktični saveti mladih profesionalaca koji uveliko upravljaju procesima, ljudima i biznisima, kaže se na sajtu "Nova Iskra Studija".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike