BASF Innovation Hub: Srpski startapi među najboljima u regionu

22.11.2023

09:53

0

Dva srpska startapa sutra na "BASF Innovation Hub" pokušavaju da budu najbolji u regionu

BASF Innovation Hub: Srpski startapi među najboljima u regionu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpski startapi, „Hidrolajzer“ (Hydrolyzer) i „SOMA“ plasirali su se među pet najboljih u regionu i imaće priliku da na takmičenju "BASF Innovation Hub" predstave svoja rešenja za održivu budućnost.

Na ovom takmičenju, koje se održava u 11 evropskih zemalja takmičari će predstavljati rešenja koja se odnose se na stvaranje čiste energije unapređenjem procesa elektrokatalize vodonika i transformaciju poljoprivrednog otpada u održive proizvode za svakodnevnu upotrebu

Kako se navodi u saopštenju „BASF“ haba, startap „Hidrolajzer“ razvija rešenje za proizvodnju vodonika unapređenjem procesa elektrokatalize vodonika, dok rešenje drugog srpskog predstavnika „SOMA“, nudi rešenje uz pomoć kog se poljoprivredni otpad transformiše u održive proizvode poput pakovanja za jednokratnu upotrebu.

Javne prezentacije počinju sutra u 16 sati i mogu se pratiti putem zvaničnog „BASF Innovation Hub“ ju-tjub kanala.

„BASF Innovation Hub“ konkurs namenjen je idejama koje se bave pitanjima čiste energije, cirkularne ekonomije i strategijom "od farme do viljuške" koji su sastavni deo evropskog Zelenog dogovora.

Direktor kompanije „BASF“ za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju Simon Franko  istakao je da se takmičenje održava već treću godinu zaredom, ali da interesovanje ne opada.

- Ove godine je pristiglo više od 120 prijava iz 11 evropskih zemalja,što je više nego u prethodnim ciklusima. Veliko mi je zadovoljstvo što smo, na ovom konkursu, imali priliku da vidimo da su domaći startapi i te kako zainteresovani za pitanja održive budućnosti. Znamo da Evropa ima viziju da do 2050. godine, postane prvi klimatski neutralan kontinent, a to je nemoguće bez saradnje državnih organa, privrede i pojedinaca - rekao je Franko.

Od 3D hrane do energije budućnosti

Direktor komunikacija kompanije za Jugoistočnu Evropu, Miroslav Brnjak, objasnio je da rešenja koje startapi predlažu adresiraju najrazličitije moguće ideje.

- Neko se bavio 3D štampom hrane, neko održivom poljoprivredom, savremenim dizajnom automobila, a neka rešenja su sugerisala da se materijal za svemirske brodove može koristiti za izgradnju zgrada. Konkretno ideje iz Srbije bave se stvaranjem čiste energije elektrokatalizom vodonika i podsticanjem cirkularne ekonomije kreiranjem supstituta za penaste materijale od plastike i prehrambene materijale od pečuraka - rekao je Brnjak.

Dva najbolja rešenja iz regionalnog finala, plasiraće se u narednu fazu takmičenja gde će ih sačekati pobednici ostalih regionalnih finala.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike