Srpski startap može da promeni ceo B2B

06.11.2023

14:55

0

Srpski startap B2Bee na putu je da postigne veliku inovaciju u transformaciji tradicionalne biznis – biznis (B2B) transakcije

Srpski startap može da promeni ceo B2B
Copyright Profimedia

Korišćenje i razvoj veštačke inteligencije (AI) odavno nije tajna za napredne srpske firme a sad bi jedan startap odavde mogao da promeni ceo jedan segment poslovanja u svetu. Kako je saopštio veliki „Majkrosoft“, srpski „B2Bee“ na putu je da postigne veliku inovaciju u transformaciji tradicionalne biznis – biznis (B2B) transakcije.

Ovaj startap je posvećen opremanju malih i srednjih preduzeća naprednim alatima za veleprodaju.

Iz „Majkrosofta“ navode da pomažu razvoj startapova u regionu i podsećaju da u Evropi postoji 130 "junikorna", koji predstavljaju male i mlade kompanije čija se vrednost procenjuje na više od jedne milijarde dolara, što je dokaz da se tehnološki ekosistem neprestano razvija.

Dodali su da startapovi iz srednje i istočne Evrope sve više privlače pažnju na globalnom nivou, kao i da je njihova vrednost porasla za 19 puta, što je dovelo do nastanka 34 "junikorna" (jednoroga) u regiji.

Bugarski „Pejhok“" (Payhawk) je 2018. godine osnovao mali tim koji je želeo napraviti softverski alat koji pojednostavljuje upravljanje i obračunavanje poslovnih troškova.

Njihov proizvod je privukao pažnju "venture kapital" fondova, nakon čega je transformisan u sveobuhvatno rešenje za upravljanje troškovima s mogućnošću korišćenja klasičnih i virtualnih debitnih kartica.

Uspešan tehnološki startap sa sedištem u Hrvatskoj, „Mobiliti uan“ (MobilityOne), razvio je rešenje za upravljanje flotom vozila, a njihova ideja bila je  da se putem povezivanja sa vozilima olakša upravljanje svakodnevnim aktivnostima i budžetiranjem.

Slovenska startap kompanija „Kolektor“ (Qlector Ltd) razvila je rešenja za proizvodnju koja se temelje na veštačkoj inteligenciji i koja uz pomoć algoritama pomažu korisnicima da postignu optimiziovan i fleksibalan radni raspored, umanjuju poslovne rizike, smanjuju oslanjanje na pojedinačne stručnjake, unapređuju efikasnost komunikacije i smanjuju nivo zaliha, kao i zastoje u proizvodnji.

Svakod dana 137.000 startapa više

U svetu postoji 150 miliona startapova, a godišnje se osniva 50 miliona startapova, dok se svakodnevno u proseku pojavi 137.000 startapova koji podstiču inovacije i napredak u različitim ekonomskim sektorima.

Kako je navedeno, startapovi igraju ključnu ulogu u podsticanju inovacija i napretka u svim delovima privrede, oni su pokretač digitalne transformacije tradicionalnih industrija, jer svojim delovanjem razvijaju nove talente što vodi do otvaranja novih radnih mesta.

Digitalne tehnologije, klaud, veštačka inteligencija, big-data, moderni mrežni sistemi i digitalizacija svakog iskustva i poslovnog procesa biće ključne za ostvarivanje privrednog razvoja i rasta u regionu, jer je snažna i razvijena startap scena jedna od ključnih pokretača uspeha, navode stručnjaci „Majkrosofta“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike