Eter na putu bitkoina: SEC otvorio raspravu o ETF fondovima

04.04.2024

16:18

0

Autor: R.B.

U SAD tamošnja Komisija za hartije od vrednosti otvorila javnu raspravu da i eter dobije svoje spot ETF fondove

Eter na putu bitkoina: SEC otvorio raspravu o ETF fondovima
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) traži od stručne javnosti da da komentar na tri predložena zahteva za spot ETF fondove za kriptovalutu eter.

Prethodno je SEC odgodila donošenje odluke o odobravanju ili odbijanju eter fondova, čemu je krajnji rok 23. maj.

Sada glavni regulator poslovanja Volstrita kaže da teče rok od tri nedelje svojevrsne javne rasprave o tome da fondovi „Gejskejl Investments“, „Fideliti“ i „Bitvajz“ dobiju licence za spot trgovanje tok kriptovalutom kao što je ove godine to učinjeno sa bitkoinom.

U januaru je, nakon 10 godina otezanja, Komisija dala saglasnost za rad 11 spot bitkoin ETF-ova.

Posledica toga je da je bitkoin, usled velikih količina koje su fondovi kupili, uzleteo na berzama sa nivoa od 40.000 dolara na sadašnjih 60.000 do 70.000 dolara. To je probili i nvo rekordne cene iz novembra 2021. godine od 64.000 dolara.

Britanska investiciona banka Standard čartered je u svoj izveštaju klijentima navela da očekuje da će SEC i za eter da odobri fondove pre isteka roka u maju.

Cena etera trenutno se kreće oko 3.300 dolara, dok je u vreme odobrenja bitkoin ETF bila oko 2.200. Cena je u međuvremenu išla i do 4.000 dolara, što je i dalje ispod rekordnog nivoa iz 2021. od 4.878 dolara. Eventualno odobrenje fondova bi svakako to poguralo na nove, mnogo više, nivoe.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike