NBS nije poskupela kredite, hoće li ih banke pojeftiniti?

09.11.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Narodna banka je i četvrti put zaredom „potvrdila“ referentnu kamatnu stopu, a bankama je potražnja na tržištu pokazala pravac u kom moraju da gurnu svoje kamate

NBS nije poskupela kredite, hoće li ih banke pojeftiniti?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Narodna banka Srbije je danas, kao pre nje i Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve, „preskočila“ da podigne referentnu kamatnu stopu u borbi centralnih banaka protiv inflacije.

U Srbiji referentna kamatna stopa ostaje 6,5%, na koliko je određena još u julu ove godine, a ostale su iste i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%).

Iz srpske centralne banke ovaj potez je opravdan popuštanjem globalnih inflatornih pritisaka, ali, pre svega, opadajućom putanjom domaće inflacije. Opšti nivo potrošačkih cena je prema zvaničnim podacima za septembar bio 10,2%, a prema nezvaničnim za oktobar (koje je naveo ministar Siniša Mali prema fleš proceni RZS) čak samo 8,5%.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kretanje nivoa cena i referentne kamatne stope NBS u poslednjih pet godina

Ono što se ne pominje u izveštaju kao razlog da se zadrži, ili čak obori, kamatna stopa je da su u Srbiji krediti preskupi i da je to počelo da se vraća kao bumerang bankama. Obim dugovanja po stambenim kreditnim je imao u oktobru i prvi mesečni pad, dok su keš krediti prilično utanjili rastom, iako su sada značajno skuplji. Toga su svesni u bankama, kazala je ovih dana i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Marina Papadakis.

Građani su krajem oktobra dugovali bankama za keš kredite 698 milijardi dinara, što je samo 4,6% više nego godinu dana ranije. Samo u odnosu na oktobar 2022. godine, kada je godišnji rast zaduženja bio gotovo dvostruko veći (8,8%).

Slično je i kod hipotekarnih kredita, gde je rast duga 7,9% naspram 13,2%.

A zadržavanje referentne kamatne stope NBS, kad već nije smanjena, svakako će omogućiti da banke koriguju svoje cene kredita. Naravno, samo za kredite u dinarima, jer na one vezane za evro veći uticaj imaju odluke Evropske centralne banke.

Kolike su sada kamate, a koliko bi mogle da budu

Na domaćem bankarskom tržištu dinarski krediti su u septembru imali kamatnu stopu (poslednji podaci NBS o prosečnoj ponderisanoj kamatnoj stopi) od 14,87%. U odnosu na početak 2023. godine, to je za oko pola procentnog poena veća kamatna stopa, a u odnosu na onu iz istog meseca 2022, za gotovo 2,5 procentnih poena.

Za NBS „ista meta, isto odstojanje“

Iako je, izgleda, inflacija u oktobru prilično posustala, NBS nije promenila svoju prognozu i „prolazno vreme“ za njeno dalje smanjenje.
„Međugodišnja inflacija u Srbiji nalazi se na opadajućoj putanji od aprila, pri čemu je njen nivo u avgustu i septembru bio i nešto niži nego što smo očekivali. Usporavanje inflacije na 10,2% u septembru rezultat je nižeg rasta cena hrane i bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta), koja je smanjena na 8,2%. Važno je istaći i značaj zaoštravanja monetarnih uslova koji će zajedno sa ostalim faktorima uticati na gotovo izvesno vraćanje inflacije na jednocifren nivo u oktobru i nastavak njenog daljeg smanjenja u narednim mesecima. Smirivanje inflacije odrazilo se na dalji pad inflacionih očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred, kao i na kretanje očekivanja za dve i tri godine unapred u granicama cilja Narodne banke Srbije. I prema našoj novoj projekciji inflacija će krajem ove godine iznositi oko 8%, a sredinom 2024. će se vratiti u granice cilja 3±1,5%“, navedeno je u saopštenju NBS.

Međutim, treba pričekati podatke za oktobar i novembar, jer ovo bi mogla da bude i najveća kamatna stopa za ovu godinu. Gledajući belibor, srpsku kamatnu stopu po kojoj banke međusobno pozajmljuju novac, a koja je deo kamatne stope komercijalnog kredita, ovaj indikator pada od kraja septembra.

Od 22. septembra do danas belibor (tromesečni, 3M) pao je sa 5,89% na 5,71%, a pre toga je neprestano rastao od januara 2022. godine, kada je bio oko 1%.

Na primeru kredita od 350.000 dinara (oko 3.000 evra) na 24 meseca, to izgleda ovako: aktuelna kamata od 14,87% daje mesečnu ratu od 16.795 dinara i ukupnu kamatu od 53.084 dinara.

Pre godinu dana za isti kredit je inicijalna kamata bila proračunata na 44.493 dinara, odnos 75 evra manje. Ako gledamo kamate iz septembra 2020. godine, kada je belibor bio oko 1%, a kamatna stopa 9,63%, razlika u rati je 770 dinara, a u ukupnoj kamati 160 evra.

Naravno, ne treba očekivati da će kamatne stope banaka padati jednako brzo kao što su rasle. Ali bar se agonija sa neprestanim podizanjem mesečnih rata završila i lakše je izračunati koliko će vas zaista koštati kredit kada ga otplatite.

Tim pre što nije izvesno ni da će inflacija ući u planirane okvire onako kako je NBS prognozirala. To pokazuje i skepsa u finansijskim i privrednim krugovima pokazana u anketama koje je objavila sama NBS.

U anketi „Blumberg Adrije“, bankari i osiguravači očekuju da će u oktobru 2024. biti 6%, a privrednici u anketi „Ipsosa“ da će inflacija krajem sledeće godine biti 9%.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike