Sad još da sačekamo povoljnije kredite

26.10.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Evropska centralna banka je prvi put u poslednjih 15 meseci „propustila“ da poveća kamatne stope a signali sa srpskog bankarskog tržišta ukazuju na bolja vremena za dužnike

Sad još da sačekamo povoljnije kredite
Copyright Pixabay

Posle 15 meseci i 10 uzastopnih povećanja kamatnih stopa, Evropska centralna banka je danas odlučila da više ne poskupljuje novac. Referentna kamatna stopa je, tako, ostala na rekordnih 4% ali to, više puta je naglasila predsednica ECB Kristin Lagard na konferenciji popodne, ne znači da se neće ponovo rasti.

- U odlukama se striktno vodimo podacima sa finansijskog tržišta, iz korporacija i sa tržišta rada i ne postavljamo repere unapred. Inflacija pada ali očekujemo da još bude previsoka i da takva ostane predugo – upozorila je Lagard.

„Zamrznuta“ kamatna stopa ECB odlična je vest i za one koji imaju kredite kao i za one koji tek žele da se zaduže. To znači da krediti više neće poskupljivati, osim ako se ne desi nešto izuzetno, ili aktuelni oružani rat Hamasa i Izraela ne zapali ceo Bliski istok.

A finansijsko tržište, tačnije ono bankarsko, i u Srbiji je počelo da reaguje i na odluke   Evropske centralne banke ali i na lokalne prilike. Jer i u Srbiji, kao i u EU, primećen je oštar pad u potražnji za kreditima. A kada pada tražnja, jača konkurencija i banke moraju da se manjim kamatnim stopama bore za manji broj klijenata.

Euribor zastao i pre referentne kamatne stope

U tome će im svakako pomoći nešto jeftinije zaduživanje samih banaka, u javnosti vidljivo preko međubankarske stope euribor. Ovaj indeks cene po kojoj banke pozajmljuju novac jedna drugoj, počeo je da usporava pa da pada i pre nego što je ECB „povukla ručnu kočnicu“.

Nakon velikog rasta u proteklih godinu i po dana, euribor se stabilizovao još od kraja juna ove godine, da bi nakon malog rasta u septembru, u poslednjih nedelju dana čak pao.

Tromesečni euribor (3M), kao jedna od dve stope koja je deo svakog kredita sa promenljivom kamatnom stopom a indeksiranog u evrima, je 19. oktobra iznosio 4,002 a danas je već ispod 3,938. To je pad u nedelju dana od 1,6%.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Inflacija u EU u ozbiljnom padu

 

Inflacija polako gubi dah

Kako će se nadalje kretati kamatne stope zavisi, pre svega, od inflacije a ona je trenutno pod kontrolom. U septembru je inflacija u EU pala sa avgustovskih 5,9% na 4,9%, za čitav procentni poen, dok je u evrozoni to bilo sa 5,2% na 4,3%. U Srbiji je inflacija i dalje na značajno višem nivou, pa je pad bio sa 11,5% na 10,1% godišnje, i to uz zadržavanje referentne kamatne stope NBS na 5,25% još od sredine jula.

I šestomesečni euribor (6M) u istom periodu smanjen sa 4,134 na 4,092 (-1,23%), i očekuje se njegov dalji pad.

Ovo splašnjavanje euribora, a njime i kamatnih stopa komercijalnih banaka, neće se mnogo osetiti u preseku 31. decembra, koji je zajednički i za kredite sa 3M i 6M euriborom, ali bi dalji pad mogao da bude osetan već u onom od 31. marta (za klijente sa 3M).

Kamatne stope su već prilčno pale, pokazuju poslednji podaci Narodne banke Srbije. Ponderisana prosečna stopa na hipotekarne kredite vezane za evro je u septembru bila 4,7%, odnosno za 26% manja nego ona u avgustu.

Narodna banka Srbije se, doduše, nedavno pobrinula za hipotekarno zadužene, pa je njima od 1. oktobra pa narednih 15 meseci, kamata još manja - stopa je ograničena na najviše 4,08%. 

ECB: Za razlike u kamatama vidite sami

Kristin Lagard se na konferneciji ECB dotakla i velike razlike kamatnih stopa na depozite i kredite.

- Razlika jeste primetna ali to mora da reši neko ko je nacionalno nadležan ili pritisak potrošača. Nije na ECB da se time bavi.  

Da nije tako i jedan procentni poen manje kamate za one koji su se u avgustu ove godine zadužili stambenim kreditom od 50.000 evra na 30 godina, sa kamatom od 6,39% (prosečna ponderisanom kamatnom stopa prema podacima NBS), dao bi rata manju za 20 evra ali bi na celom kreditu uštedeli gotovo 8.500 evra.

Oni koji se zadužuju sa keš kreditima, ovaj pad kamatnih stopa svako "ne igra" jer se ti krediti uzimaju u dinarima a za to je "nadležna" referentka kamatna stopa NBS i srpski pandan euriboru - belibor.

Koliko su povezani referentna kamatna stopa ECB, euribor i ovdašnje kamate na kredite u evrima, može se videti iz priložene tabele.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Referentne i komercijalne kamatne stope

Samo u poslednje dve godine kamata ECB je sa 0% otišla na 4%, euribor (6M) sa -0,20% na 4,09% a srpska hipotekarna kamata sa 2,8% na 6,39% godišnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike