Bankarski sistem u Srbiji stabilan, NBS reagovala na vreme

07.11.2023

12:55

0

Najveći izazov za domaći bankarski sistem je spoljni uticaj a preduete meresu predupredile probleme

Bankarski sistem u Srbiji stabilan, NBS reagovala na vreme
Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpski bankarski sektor je dobro kapitalizovan i stabilan a preduzete mere uspele su da preduprede negativan spoljni uticaj na kurs dinara, rekao je dans predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita (AOD), Vladimir Medan.

Medan je na okruglom stolu "Sistem osiguranja depozita kao faktor stabilnosti finansijskog sistema" istakao da je najveći izazov za domaći bankarski sistem spoljni uticaj, pošto se globalno dešavaju stvari koje su nepredvidive i nekontolisane.

- Rastom euribora koji je sastavni deo kredita, Narodna banka je pravovremeno reagovala i na taj način sprečila da u narednim godinama imamo kvarenje dugoročnog portfelja kredita do čega bi definitivno došlo pošto klijenti zbog povećanja rate ne bi bili u mogućnosti da se nose sa povećanjem depozita - rekao je Medan.

Predsednik Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić je objasnio da se na osnovu temeljne analize Agencije za osiguranje depozita došlo do zaključka da nije potrebno povećati osigurani depozit sa 50.000 na 100.000 evra.

- Čak 99 odsto zaštićenih kategorija fizičkih lica je obuhvaćeno sistemom. Jedan klijent praktično može da osigura milion evra u 20 banaka i on će biti potpuno siguran - rekao je Hanić.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS), Marina Papadakis, je rekla da je prosek nenaplativosti kredita tri odsto, i da je to istorijski minimum.

- Uprkos izazovima koji postoje od 2019. godine srpska ekonomija i finansijski sektor odolevaju izazovima, a inflacija se vraća u granice cilja što svima nama donosi olakšanje - rekla je Papadakis.

Kako je istakla, prema anketama NBS pojačano je pooštravanje kreditnih uslova posebno za segment privrede, a stanovništvo je opreznije prilikom uzimanja stambenog kredita.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike