Da nije bilo njih cene stanova u Srbiji bi stagnirale ili čak i pale!

17.03.2023

19:45

0

Autor: S. G.

Domaće tržište nekretnina je specifično i razlikuje se od tržišta Zapadne Evrope, a kod nas se javio i "interesantan eksterni faktor“, navode stručnjaci

Da nije bilo njih cene stanova u Srbiji bi stagnirale ili čak i pale!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cena kvadrata stambenog prostora u Srbiji, odnosno u Beogradu, porasla je sa prosečnih 1.980 evra u 2020. godini na 2.160 evra u 2021. godini, dok je još veći skok bio 2022, kada je kvadratni metar koštao 2.600 evra, pokazala je analiza CBRE grupe.

Prema njihovim podacima, u 2021. godini u Beogradu je izgrađeno 8.000 stanova, dok je u 2022. taj broj nešto veći.

Mali udeo kreditnih kupaca

- Fokus u izgradnji u narednom periodu biće na malo manjim projektima, koji mogu da se finansiraju iz čistog kapitala. Što se tražnje tiče, brojke idu u prilog tome da tražnja raste poslednjih godina, i da će nastaviti rast. Broj prodatih stanova u 2022. godini, u poslednjem kvartalu, bio je 6.000 stanova. To je rast od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu – istakla je Zvezdana Milutinović, jedna od direktorki u CBRE grupi, koja je govorila o tržištu stambenih nepokretnosti na nedavno održanoj godišnjoj konferenciji "SEE Market Outlook 2023".

Kako je navela, u Evropi je došlo do drastičnog pada tražnje za stambenim prostorom zbog visoke inflacije i porasta kamatnih stopa, što je uslovilo veliki rast rata stambenih kredita.

- Smanjena je tražnja i za stanovima i za stambenim kreditima. Međutim, mi smo vrlo specifično tržište. Kod nas je i pre rasta kamatnih stopa udeo kreditnih kupaca bio vrlo mali – naglasila je Zvezdana Milutinović.

Prema njenim rečima, u Srbiji je oko 70 odsto kupaca iz ličnog kapitala, odnosno keš kupaca.

- Sada je udeo tzv. keš kupaca 80 odsto, s tendencijom daljeg rasta – kaže ona.

Profimedia
 

Ipak, kako dodaje, osim ekonomskih faktora, kod nas se javio „interesantan eksterni faktor“, a to je dolazak ruskih i ukrajinskih državljana.

- Generišući visoke cene zakupa, oni generišu nove potražnje za stanovima. Zanimljivo je da su do sada kupci koji imaju novac svakako kupovali nekretnine i očekivali kapitalni rast, odnosno stopu povraćaja same investicije. Sada se to promenilo jer će sa ovako visokim zakupninama imati i dobre prihode od samog iznajmljivanja nekretnina – objašnjava Zvezdana Milutinović.

Rast od 50 odsto za pet godina

Kako ističe, prosečna cena stana u Beogradu je u 2022. godini bila 2.600 evra po kvadratu.

- To je rast od 20 odsto na godišnjem nivou, a na petogodišnjem nivou od preko 50 odsto – kaže ona.

Prema njenim rečima, u narednom periodu imaćemo dva generatora na strani tražnje koja različito utiču.

- Jedan utiče negativno, to je dalji rast kamatnih stopa i porast cene kapitala koji će gurati tražnju nadole. I ovaj pozitivni, dolazak ruskih i ukrajinskih državljana, koji će opet povećavati obim transakcija, obim prodaje, a i samog zakupa. Bez daljeg dolaska Rusa i Ukrajinaca svakako da bi naše tržište više ličilo na tržišta Zapadne Evrope. Ušlo bi u period stagnacije, ako ne i pada cena – navodi Zvezdana Milutinović.

Profimedia
 

Kada se radi o ponudi, kako dodaje, ona je i dalje dosta manja od tražnje.

- Na strani ponude izvesno je da će biti manje izgradnje, jer svesni smo najave velikog broja projekata, ali pitanje je koji će od tih projekata moći da se realizuje do kraja. S tim u vezi, fokus će se prebaciti na izgradnju nekih manjih projekata. Uz tu smanjenu izgradnju, i očekivani dalji dolazak ruskih i ukrajinskih državljana, smatramo da će cene dalje rasti – navodi ona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike