Tržište nekretnina stagnira: Da li nas ove godine konačno očekuje pad cena stanova?

14.03.2023

07:29

0

U decembru 2022. izdata je 2.561 građevinska dozvola, što predstavlja smanjenje od 12,2 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku

Tržište nekretnina stagnira: Da li nas ove godine konačno očekuje pad cena stanova?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Tržište nekretnina od decembra stagnira, promet je opao, broj izdatih građevinskih dozvola je manji u odnosu na isti period prošle godine...

Svi ovi podaci ukazuju na to da, ako se tako nastavi, ove godine možemo očekivati smirivanje na srpskom tržištu nekretnina i konačno "spuštanje" cena, nakon skoro dve godine neprestanog rasta.

Nagli rast od polovine 2021.

Takvo mišljenje ima i direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borko Drašković, koji je nedavno izjavio da nas, posle više od 20 godina rasta cena nekretnina, ove godine čeka smirivanje tržišta.

- Imali smo nagli rast cena u periodu od polovine 2021. pa do kraja 2022. godine, a sada očekujemo da će doći do smirivanja tržišta – rekao je Drašković.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u decembru 2022. izdata je 2.561 građevinska dozvola, što predstavlja smanjenje od 12,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u decembru, kako navode, 79,9 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 20,1 odsto na ostale građevine.

- Ako se posmatraju samo zgrade, 79,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 20,3 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove – navode u Zavodu.

Prosečna površina 69 kvadrata

Prema dozvolama izdatim u decembru 2022. u Republici Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.688 stanova, s prosečnom površinom od 69,2 kvadrata.

- Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 10 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 142,3 kvadrata, a 89 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 59,9 kvadratnih metara – ističu u Zavodu za statistiku.

Profimedia
Stala i gradnja krajem 2022. godine...

Predviđena vrednost radova novogradnje u decembru 2022. iznosi 82,1 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova. Posmatrano prema oblastima, navode u Zavodu, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 22,5 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Borska oblast, 21,9 odsto, Sremska oblast, devet odsto, Južnobačka oblast, 7,1 odsto, Raška oblast,  6,2 odsto i Braničevska oblast, 4,2 odsto, dok se učešća ostalih oblasti kreću do 3,6 odsto.

Promet minimalan...

Prema navodima agenata za promet nekretnina, srpsko tržište je stalo i od decembra je prodaja baš slaba. Oni kažu da je kreditnih kupaca malo, da je promet opao, ali da cene, nažalost, i dalje stoje kao da se ništa ne dešava.

- Mi se sada nalazimo u jednoj neobičnoj situaciji u kojoj nismo bili godinama da je promet minimalan, a da cene stoje. Osnovno pravilo trgovine je da ponuda i tražnja određuju cenu, ali kod nas cene neće da „puste“. Prodavci čekaju ne znam šta da se desi pa da zarade koliko su zamislili. A neće se ništa dogoditi, jer ljudi neće da plaćaju ove cene, uz sve skuplje kredite i  neizvesnu političku situaciju - rekla je za 24sedam Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za promet nekretnina iz Beograda.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike