Kupovina garaža: Novi biznis sa nekretninama ili sušta potreba

05.03.2023

06:35

0

Autor: G.M.Š.

Rast broja kupljenih garaža u prošloj godini gotovo je osam puta nadmašio rast prodatih stanova pa se postavlja pitanje da li je reč širenju novog biznisa

Kupovina garaža: Novi biznis sa nekretninama ili sušta potreba
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

U 2022. godini broj ugovora o prodaji stanova na nivou cele države bio je 51.734, što je za tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Za razliku od stanova, čiji je rast prodaje gotovo stao posao sa garažama cveta jer 17.926 prodatih mesta za parkiranje u 2022. je za čak 23 odsto više nego što je bilo godinu dana ranije, pokazuju podaci iz redovnog izveštaja Geodetskog zavoda.

Da li se radi o novom biznisu – povoljnoj kupovini garaža (dok se zgrade još zidaju) radi preprodaje ili iznajmljivanja – 24sedam se raspitao kod profesionalaca u prodaji nekretnina.

- Ne radi se ni o novoj pojavi, niti se nešto spektakularno dešava. Jednostavno, grade se novi stanovi i u njima ljudi kupuju garaže. Šta ti vredni da stanuješ u dobrom naselju ako nemaš gde da parkiraš svoj automobil, ili automobile. U gradovima na ulicama više nema mesta a u nekim se parking još i naplaćuje po zonama – kaže za 24sedam Kaća Lazarević, vlasnica beogradske agencije „Kaća Lazarević nekretnine“.

Lazarević ne veruje u napise po tabloidima da se garaže kupuju radi iznajmljivanja a takvog mišljenja nije ni Dušan Mirkulovski, vlasnik beogradske agencije „Zidart“.

- Garaža ima u ponudi praktično samo u novogradnji pa kada je rastao broj prodati stanova, rastao je i broj prodatih garaža. Odnedavno su investitori počeli da prodaju garaže odvojeno od stanova u zgradi, ako kupci stanova nisu želeli i jedno i drugo – rekao nam je ranije Mirkulovski.

Skupo jeste ali cene nisu astronomske kao što se misli

A statistika beleži da je na srpskom tržišta nepokretnosti, koje je u 2022. godini vredelo 7,5 milijardi evra, na stanove otpadalo 55 odsto te sume, na kuće 10 odsto a na garaže samo dva odsto.

Screenshot: Republički geodetski zavod
Udeo u fizičkom obimu prometa na tržitu nekretnina

 

Rast ukupne vrednosti transakcija je bila 22 odsto, od čega je kod stanova godišnji rast bio 26 odsto, kod kuća 11 odsto, poslovnog prostora 28 odsto a kod garaža – 56 procenata.

Rast novčanog obima tržišta stanova se može objasniti divljenjem cena koje traje već godinama ali kod garaža više nego duplo od toga je neverovatno.

- To su sve statističke brojke. Garaže su cenom i dalje na 25.000 evra u starogradnji i do 30.000 u novogradnji i to je tako već dugo. Veoma su tražene, nema ih dovoljno i tu se ništa ne menja – objašnjava Kaća Lazarević.

Dušan Mirkulovski ima relativnu računicu i kaže da otprilike treba računati na polovini vrednosti stana, po kvadratnom metru površine, za pravu garažu.

- Ali ima tu i prerađenih garaža u poslovne prostore, ili čak stanove koji se formalno i dalje vode kao garaže je ne smeju da se prenamenuju. To su neke od tih neverovatnih cifri koje po novinama vidimo da su plaćene za „garaže“ – napominje Mirkulovski.

Sve u svemu, garaže su, bez obzira na ne malu cenu, postale građanima „hleb nasušni“ bez kojeg je teško zamisliti kvalitetan život - iako po procentualno udelu čine tek deseti deo vrednosti prometa.

U 2022. godini ukupno je na teritoriji Republike Srbije prodato 17.926 garažnih prostora od čega 13.002 garažnih mesta (u velikim garažama zgrada), 1.622 garažnih prostorija (samostalne garaže) i 3.302 parking mesta van objekta, za 210 miliona evra.

Po kupovini, naravno, prednjače Beograđani koji su kupili 51 odsto od ukupnog broja prodatih garaža u zemlji.

Cene garažnih mesta su raznolike, kao što su i cene stanova, pa tako su išle od 300 evra u
Obrenovcu do 58.400 evra na Savskom vencu na lokaciji Beograd na vodi, saopštio je Geodetski zavod.

Screenshot: Republički geodetski zavod
Raspon cena garaža potvrđuje pošalicu da je "statistika kao bikini"

 

Ali, za razliku od stanova, ovde nisu date prosečne cene dobijene odstranjivanjem ekstremnih slučajeva izrazito niskih i izrazito visokih cena prodaja.

To se vidi i po tome da već u strogom centru Beograda, na Savskom Vencu gde je i pomenuto naselje Beograd na vodi, ima garaža koje su prodate po 6.000 evra a na prestižnom Vračaru i po 2.000 evra za celu garažu/garažno mesto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike