Koje firme su pogurale rentiranje: Zašto je poslovni prostor u regionu najskuplji u Beogradu?

15.03.2023

19:45

0

Autor: S. G.

Cene iznajmljivanja kancelarijskog prostora u Beogradu veće su za pet odsto u odnosu na Sofiju, Zagreb i Ljubljanu, pokazuje izveštaj CBRE grupe

Koje firme su pogurale rentiranje: Zašto je poslovni prostor u regionu najskuplji u Beogradu?
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Sektor kancelarijskog prostora u Srbiji je vrlo aktivno tržište, a prošle godine je imao najveći godišnji rast ponude, i to u poslednjih 10 godina. U Srbiji je tako u 2022. godini izgrađeno 120.000 novih kvadrata kancelarijskog prostora, ali to nije bilo dovoljno s obzirom na ogromnu tražnju.

Ovo su podaci koje je juče iznela CBRE grupa na godišnjoj konferenciji "SEE Market Outlook 2023" na kojoj je predstavljen pregled tržišta nekretnina u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope u 2022. kao i izgledi daljeg kretanja tržišta tokom 2023. CBRE grupa je najveća svetska kompanija za usluge komercijalnih nekretnina i investiciona firma.

Uticaj geopolitike...

Prema rečima jednog od direktora u CBRE grupi, Ivana Stojića, u Beogradu je u poslednjih desetak godina stopa slobodnog poslovnog prostora konstantno jednocifrena.

- To znači da je u poređenju sa drugim razvijenijim područjima u Evropi to malo lošiji pokazatelj. Sva razvijenija tržišta imaju stopu oko 15 do 20 odsto, a kod nas je između četiri i osam odsto. Samim tim je tražnja bila visoka. Važno je naglasiti da je od tih 120.000 novih kvadrata kancelarijskog prostora veliki procenat već bio zakupljen i pre otvaranja tih zgrada – naveo je Stojić.

Dobra vest je, kako je dodao, da će Srbija u 2023. imati još više kancelarijskog prostora. Svemu tome doprinela je u velikoj meri geopolitička situacija u Evropi.

- Imamo veliki upliv stranih kompanija koje su prošle godine otvorile svoja predstavništva u Beogradu. Njihov broj drastično je povećan usled geopolitičke situacije u Evropi. Imali smo značajna internacionalna imena koja su izabrala Beograd i tu otvorila kancelarije – istakao je Stojić.

Pixabay
 

Tako velika tražnja uticala je, naglašava on, na drastično smanjenje ponude kancelarijskog prostora.

- Trenutna stopa slobodnog poslovnog prostora iznosi oko dva do tri odsto, što je ekstremno nisko. A to je opet uticalo na skok cena zakupa ovog prostora. Taj rast cena je negde od tri do pet odsto, a za dalje se očekuje još drastičniji skok, od preko 10 odsto – kaže Stojić.

Po kvadratu 16,5 evra

Kako dodaje, glavni izazov za kupodavce je to što je došlo i do skoka cene građevinskog materijala i ljudskog resursa, pa samim tim i do skoka cene izgradnje samih objekata.

- Takođe, sa uplivom novih internacionalnih kompanija na naše tržište imali smo malo rigoroznije zahteve, posbeno kada je u pitanju zelena gradnja – ističe Stojić.

Pixabay
 

On naglašava i da je Beograd lider u regionu kada se radi o visini rentiranja, u poređenju sa Sofijom, Zagrebom i Ljubljanom. Kako je naveo, neka okvirna, prosečna cena iznosi 16,5 evra po kvadratnom metru poslovnog prostora.

- Cene nisu drastično veće od Zagreba, Ljubljane i Sofije, ali odudaraju za oko pet odsto – navodi on.

I dalje rast zakupa

Prema očekivanjima CBRE grupe, u toku ove, ali i naredne 2024. i 2025. godine, Beograd će dobiti dosta novih zgrada sa kancelarijskim prostorom, a zakup će porasti do 10, maksimalno 15 odsto.

Pixabay
 

S obzirom na to da se poslednjih nekoliko godina prosečna veličina kancelarijskog prostora povećava, Stojić kaže da takve zahteve nameću zakupci.

- Imamo veliki broj internacionalnih kompanija koje dolaze ovde. Glavna je ta IT scena po kojoj je Beograd prilično jak. Takođe, Beograd je snažan i na polju kompanija koje ovde pružaju različite usluge za strane firme, kao i za dosta razvijen bankarski sektor. To su najveći zakupci u Beogradu – naveo je Stojić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike