Pun rezervoar sve skupoceniji: Mađarima bolje, ali ostali nisu dobro prošli

31.01.2023

18:35

0

Talas poskupljenja goriva koji smo u Srbiji osetili u petak, danas je stigao i do ostatka komšija u regionu. Da li će se nastaviti?

Pun rezervoar sve skupoceniji: Mađarima bolje, ali ostali nisu dobro prošli
Cene goriva u regionu - Copyright Profimedia/Pixabay

Gorivo u regionu skuplje je od danas i na pumpama u Crnoj Gori, Hrvatskoj, gde su promenjene dvonedeljne cene, a više su cene i na ostalim tržištima u regionu. Izuzetak je Mađarska, gde je došlo do pojeftinjenja i benzina i dizela, dok je u Albaniji jeftiniji dizel, a u BiH benzin. U Srbiji su cene goriva  otišle za dva, tri dinara naviše prošlog petka.

Cene goriva se ne šale i za protekle dve nedelje trend kretanja uzbrdo osetio se u celom regionu, u svim zemljama u okolini Srbije. Najgore su prošli Slovenci, kojima je gorivo sada skuplje za 5,6 odsto nego što je bilo pre dve nedelje, mada ni Crnogorci i Makedonci nemaju razloga za radost sa svojih "plus pet“.

S te strane vozači u Srbiji mogu da budu zadovoljni jer im je benzin skuplji "samo“ 2,1 odsto a dizel 1,2 odsto, kada već gorivo nije pojeftinilo makar i simbolično kao u Mađarskoj (0,6 odsto) ili pristojno po tri odsto kao u BiH (benzin) i Albaniji (dizel).

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Svima poskupelo, ali samo nekima je baš skupo

Međutim, ostaje bolna činjenica da je u Srbiji i Mađarskoj cena goriva paprena u odnosu na region. Vozači u Srbiji tako kada na stanici natoče BMB95 po sadašnjih 170 dinara (1,45 evra) litar za 20 dinara više nego što je najjeftiniji u regionu (BiH), a oni koji koriste dizel (200 dinara, tj. 1,7 evra) i za čitavih 40 dinara.

Nafta se poigrava oko 85 dolara, dizel preko 900

Trenutni cenovni talas koji je prekrio region posledica je nestabilne cene goriva na svetskim berzama.  Sirova nafta tipa brent je doduše trenutno u blagom padu, aktuelnih 84 dolara za barel je za dva dolara manje nego što je bilo pre dve nedelje. Ali u međuvremenu je cena crnog zlata išla i do 88 dolara.

Screenshot: Bloomberg
Cena nafte se drži iznad 84 dolara

Trgovci zbog toga gledaju malo duži period, a nafta ima trend rasta od početak decembra, kada je bila 76 dolara, što je bila i najniža cena u poslednje dve godine.

Slična je situacija i na tržištu dizela za region Mediterana. Tu sadašnjih 907,5 dolara za tonu nije isto što i 941 dolar od 17. januara, ali nije ni 1.020 dolara, koliko je skočila unutar pomenutog perioda.

Tržište je prilično nestabilno i zbog raznoraznih vesti koje suprotno deluju očekivanja a time i na cenu.

Američko-britanski „BP“ je smanjio prognozu globalne potražnje  u svom izveštaju od ponedeljka, zbog produženog trajanja rata u Ukrajini i mogućnosti većeg okretanja lokalnoj "zelenoj energiji“.

Screenshot: qcintel.com
Cena dizela nikako "da se odluči"

Procena je da će za tri dosad, nafte žedna regiona, EU, Indija i Kina koji zajedno troše više od polovine izvezene nafte na tržište, biti potrebno 10 odsto manje nego što je ranije predviđeno. Ovakva vest trebalo bi da obori cenu nafte.

Međutim, onda dođe vest da su proizvođači u Severnoj Americi zaustavili četvrtinu bušotina, javlja "Kvantum komoditi intelidžens“, i da je broj operativnih pao na najmanji nivo od oktobra.

Ovakva vest deluje u suprotnom pravcu, ka dizanju cene.

Ima i onih koji samo dižu tenziju, a ne zna se kako će uticati na cenu. Najvažnija od njih je koliko će Fed, čiji Komitet za otvoreno tržište zaseda 31. januara i 1. februara, podići referentnu kamatnu stopu i "poskupeti“ dolar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike