Iz sveta kažu da ne brinemo zbog nafte, ali kod cene goriva na pumpama je drugačije...

27.01.2023

18:35

0

Nema razloga da cena nafte ove godine bude skuplja nego prošle, uveravaju nas analitičari iz sveta ali kretanje cene goriva na srpskim pumpama zabrinjava

Iz sveta kažu da ne brinemo zbog nafte, ali kod cene goriva na pumpama je drugačije...
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nakon devet nedelja uživanja u sve nižim cenama benzina i dizela, vozači u Srbiji su ovog petka "vraćeni“ u 2022. godinu drugim vezanim sedmičnim poskupljenjem.

Cena koja je danas na neki način "zaokružena" kod benzina sa 167 na 170 dinara, a kod dizela sa 198 na 200 dinara, sada je veća za šest dinara kod BMB92 i tri dinara kod evrodizela nego što je bila pre mesec dana.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u 2023. u blagom porastu

To je daleko od najviših cena koje su plaćane 2022. godine, koju želimo da u energetskom smislu što pre zaboravimo, a koje su bile više i od aktuelnih za 35, odnosno 22 dinara. Ali, trend ma kako kratkotrajan bio, zabrinjava.

Prema procenama analitičara naftnog tržišta ali i referentnih institucija poput Američke uprave za energetske informacije (EIA), cene sirove nafte ove godine bi trebalo da su prilično niže od onih iz prošle. Nafta bi trebalo da bude, procena je EIA, oko 83 dolara za barel, a bila je lani u proseku 101 dolar.

Međutim, radi se o godišnjem proseku pa su skokovi na osetljivom energetskom tržištu itekako mogući. Aktuelni skok nafte na 87 dolara, koliko je prosek iz protekle nedelje, je nivo za desetak odsto veći nego što je cena bila početkom decembra. Od tada nafta ponovo ide uzbrdo.

Skok naviše beleži se i na svetskom tržištu benzina i dizela. Benzin na mediteranskom tržištu sa isporukom u luci (CIF ugovor) je sa 700 dolara s početka decembra sada dostigao nivo od 910 do 940 dolara za tonu.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na mediteranskom tržištu

Dizel pod istim uslovima skočio je sa 840 na 960 do 1.020 dolara za tonu, podaci su "Kvantum komoditi intelidžens“. Doduše kod oba goriva cene su nešto malo pale od početka ove nedelje, pa je moguće da se trend ili uspori ili čak preokrene. Niko ne želi više da vidi cene iz oktobra i novembra, kada su se benzin i dizel plaćali 1.040 i 1.250 dolara, a kamoli one iz sredine 2022., kada je cena išla do 1.470 dolara za jednu tonu.

Zalihe na izmaku, a "ruski šok" tek stiže

Sada se kao okidač navodi to što se ispostavilo da zalihe sirove nafte u SAD rastu mnogo manje od očekivanog. Istovremeno, sa druge strane Atlantika, iz Velike Britanije stižu vesti da su zalihe dizela i benzina na najnižem nivou u gotovo 17 godina bile još u novembru. Razlog – presušuje isporuka iz Rusije, a opšti embargo na uvoz tog dizela u EU startuje 4. februara.

Ovakve vesti podstiču tržište da bude „bikovsko“, tj. da na svaku iole lošu vest reaguje dizanjem cene. A tzv. fundamenti su ostali isti, a to znači problematični.

Ekonomije razvijenih zemalja i dalje usporavaju, nad svima visi pretnje recesije, Kina nedovoljno brzo izlazi iz kovid-izolacije, a rat u Ukrajini remeti globalna tržišta, i to ne samo "domaće“ evropsko. A sada se još tamo usmeravaju kao „pomoć“ moderni zapadni tenkovi, što ne navodi na pomisao da je rat blizu kraja.

Pul ekonomista koje je anketirao Rojters je s velikom dozom optimizma svetski ekonomski rast za ovu godinu procenio na dva odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike