Cena goriva nastavila da raste

27.01.2023

10:13

0

Autor: G.M.Š.

Nova cena goriva na pumpama za sledećih sedam dana neće obradovati vozače

Cena goriva nastavila da raste
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nafta i dizel nastavili su da se cenom „oporavljaju“ na svetskim berzama i brent je od početka godine dogurao do 88 dolara za barel, sa skromnih 77 prvih dana januara. Istom trasom ide i dizel, koji je na mediteranskom tržištu dostigao 940 dolara za tonu, a 2023. je započeo na koti 870.

Screenshot: Bloomberg
Cena nafte prilično porasla u 2023.

 

Gorivo zbog toga poskupljuje i u regionu pa i u Srbiji, gde su se danas, po drugi put zaredom, promenile cene naviše. Nova cena BMB95 benzina je 170 dinara za litar a dizela 200 za litar. To je poskupljenje benzina za tri a dizela za dva dinara po litru.

Cene su određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta sredinom februara a kojoj je prema jučerašnjoj izmeni produžena važnost do kraja februara.

Screenshot: CME Group
Cena dizela nije zabrinjavajuća ali trend jeste

 

Uredba određuje da se maloprodajna cena derivata na srpskim pumpama formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva.

Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u 20023. na srpskim pumpama u blagom rastu

 

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono  objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike