To je to do proleća: Da li je gotovo sa jeftinijim gorivom?

20.01.2023

18:35

0

Cene su otišle naviše i u Srbiji i u regionu, ali je ostala nada da je trend poskupljenja nafte i dizela na svetskim berzama samo trenutan

To je to do proleća: Da li je gotovo sa jeftinijim gorivom?
Cene goriva u regionu - Copyright Profimedia/Pixabay

Vozači u Srbiji, ali i u okolini, sada samo sa setom mogu da se sećaju pretkriznih vremena kada je poskupljenje na benzinskim stanicama kaskalo po mesec dana ili duže za rastom cene nafte u svetu.

Danas je to sve gotovo instant, uverili smo se i ovoga petka. Benzin BMB95 i evrodizel su poskupeli za po tri dinara, na 167 i 198 dinara za litar, odmah nakon što su u poslednjih desetak dana cena nafte i dizela naglo počele da rastu.

Dizelu cena brže raste

Trenutno je barel severnomorskog brenta gotovo 87 dolara, dok je početkom godine bio deset dolara jeftiniji. Za proteklu nedelju, odnosno poslednjih pet kotacija koje se računaju u srpskoj "naftnoj formuli“, nafta je bila za 4,4 odsto skuplja nego prethodne nedelje.

Kod dizela je situacija još gora za kupce, jer cena je u isto vreme skočila 11,5 odsto, na 970 dolara za tonu ultraniskosumpornog goriva na mediteranskom tržištu.

Početkom godine cena je išla i do 802 dolara.

Screenshot: qcintel.com
Cena dizela na mediteranskom tržištu u poslednjih mesec dana

I kako je "skočila berza“, promptno su skočile i maloprodajne cene na benzinskim stanicama. Crnogorcima je od ponedeljka dvonedeljna cena benzina povećana za jedan cent (1,2 dinara), na 1,41 evro, ali je cena evrodizela pala za dva centa (2,4 dinara), na 1,47 evra za litar.

Hrvatima je sledećeg dana cena benzina otišla naviše jedan cent (na 1,34 evra) a dizela pala za isto toliko (na 1,46 evra).

U BiH je cena goriva nastavila sa padom, pa je protekle nedelje pojeftinilo za tri centa kod dizela i jedan cent kod benzina.

Cene se vratile na decembarske

Nakon sedam nedelja pojeftinjenja i mirovanja cene benzina, u Srbiji je sada cena od 1,42 evra za litar na nivou one od pre mesec dana. Kod dizela je cena podignuta na 1,7 evra za litar nakon šest nedelja pojeftinjenja ali i tu je cena gotovo ista kao sredinom decembra.

Za srpsko tržište bi se moglo reći da je u vreme krize otišlo, sa „zlatne sredine“ gde je ranije bilo, među najskuplja u regionu. Gorivo ima višu cenu samo u Albaniji, gde je i rast u poslednjih mesec dana bio gotovo najveći. Po rastu cene prednjači Crna Gora, sa 12 i 14 dinara veće cene sada nego sredinom decembra.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva uglavnom veća nego sredinom decembra

S druge strane, vozači u Bugarskoj, BiH i Hrvatskoj (samo "dizelaši“) i dalje imaju razloga za radost, jer je cena ostala ispod one iz decembra.

Ima li nade za preokret?

Da li je poskupljenje nafte i dizela na svetskoj pijaci trenutno, ili nas čeka novi "krug pakla“ sa cenama energenata znaće se jasnije nakon 4. februara, kada na snagu stupa zabrana uvoza ruskog dizela u EU. Rusija je najveći pojedinačni snabdevač dizelom evropskog tržišta.

Do tada bi cena goriva mogla da „preventivno“ raste ali za rast cene nafte trenutno nema mnogo razloga, kažu analitičari. Koliko će Kini trebati goriva i u kom periodu nakon naglog otvaranja i ukidanja zero-kovid politike, tek treba da se vidi.

Nepoznato je koliko će trebati nafte i goriva „ostatku sveta“, jer se posledice koje donosi ili će tek doneti recesija i ekonomsko usporavanje tek naslućuju.

Da će dizela možda faliti Evropi, ali samo privremeno u narednih mesec, dva, za 24sedam je već govorio profesor Goran Radosavljević, direktor Instituta FEFA. Međutim, i dizel će naći put kao što ga je našla ruska nafta.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta se "predomislila" u 2023.

A gde je mogla da završi ruska nafta otkako su sredinom prošle godine pojačane sankcije Moskvi, pokazuju i podaci o ubrzanom izvozu Kine. Prema navodima "Kvantum komoditi intelidžens“, samo u novembru izvoz dizela i avionskog goriva iz Kine je povećan za 30 odsto. Te količine, koje su rekordne od decembra 2019. godine, su od nečega morale da budu napravljene.

Za nas u Evropi cena dizela će verovatno privremeno porasti za narednih nekoliko meseci ali za naftu, za koju je „vezana“ cena benzina, to ne bi trebalo da bude slučaj.

Poslednje procene Američke uprave za energetske informacije (EIA) su da će cena nafte sa prosečnih 101 dolar u 2022. godini u ovoj tekućoj pasti na 83 dolara za barel (159 litara), a u 2024. godini na 78 dolara.

Tih prosečnih 83 dolara je cena koja je ispod one koja je aktuelna za brent na terminskim berzama. Međutim, ima i onih koji nisu tako optimistični. Analitičko odeljenje australijske ANZ banke predviđa cenu brenta na 105 dolara u martu, 115 u junu, zatim pad u septembru na 110 dolara, da bi se godina završila na 105 dolara za barel u decembru. To bi dalo za oko 10 odsto višu prosečnu cenu u 2023. godini nego što je bila u 2022.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike