Region u novu godinu ušao sa skupljim gorivom, kako će biti nama?

13.01.2023

06:35

0

Autor: G.M.Š.

Cena nafte na svetskom tržištu nije se promenila u odnosu na kraj decembra, dok je dizel i nešto jeftiniji ali kretanje cena u regionu ne ohrabruje pred današnje određivanje cena u Srbiji

Region u novu godinu ušao sa skupljim gorivom, kako će biti nama?
Može li još malo niže? - Copyright Profimedia

Vozaće u Srbiji, tačnije one koje voze na dizel goriva, obradovao je prošle nedelje start nove godine, što se cena na benzinskim pumpama tiče. Dizel je pojeftinio dva dinara, na 195 dinara za litar (1,66 evra). Nisu razloga za nervozu imali ni vozači sa benzinskim motorima, jer je benzinu BMB 95 ostala cena na 164 dinar (1,4 evra).

Danas je ne redu novo „prilagođavanje“ cena i pitamo se da li cena dizela može da veže i deseto uzastopno nedeljno pojeftinjenje a benzina šesto (uz tri poslednje nedelje mirovanja cene).

Nada postoji jer cena nafte na svetskom tržištu se nije promenila u odnosu na prethodnu nedelju, prosek kotacija referentne severnomorske nafte brent je ostao na nivou od 82,1 dolar po barelu.

Screenshot: Bloomberg
Cenanaate tipa brent u poseldnjih mesec dana

Dizel je na tržištu Mediterana, odakle „vučemo“ podatke za određivanje naše cene, čak jeftiniji u proseku iako ima tendenciju rasta. Ipak je sada na nivou od 3. januara, oko 920 dolara za tonu, a ispod cene koja je bila krajem decembra.

Međutim, vesti o kretanju cena u regionu ne ohrabruju u pogledu daljeg pada cene u Srbiji. Treba imati u vidu i činjenicu da je krajem decembra gorivo pojeftinilo samo zbog toga što je država ponovo smanjila akcizu na maksimalnih „minus 20 odsto“. Ta odluka važi do kraja meseca.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na mediteranskom tržištu

 

Nova godina - nove, veće, cene

U Crnoj Gori je 2022. godina završila pojeftinjenjem a 2023. počela sa skupljim gorivima, i to za po desetak centi. Benzini će do 17. januara koštati 1,4 evra (95) i 1,44 evra (98), dok evrodizel iznosi 1,49 evra.

Prvi radni dan u novoj godini poskupelo je i gorivo u Hrvatskoj. I tamo je do 17. januara benzin skuplji pet i dizel tri evrocenta, odnosno 1,33 (BMB 95) i 1,47 evra po litru (evrodizel).

U Bosni i Hercegovini benzin je u januaru 1,32 evra a evrodizel  1,47 evra., što je cena koja je bila i krajem decembra, kada je gorivo pojeftinilo čak za 13 centi (15 dinara).

Jedino je pojeftinilo gorivo kod našij južnih susea. Dizel gorivo na pumpama u Severnoj Makedoniji sda je za jedan procenat jeftrinije u odnosu na kraj decembra i sada se prodaje po ceni od 1,31 evro po litru. Cene motornih benzina ostale na 1,29 evra za onaj sa 95 oktana i 1,32 evra za premijum od 98.

U Evropi i više od dva evra za litar

U Evropskoj Uniji cene goriva kreću se od oko 1,25 evra za litar benzina sa 95 oktana u Bugarskoj, Sloveniji, i Rumuniji, preko u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji, do oko 1,9 u Danskoj i Grčkoj.

Cene dizela idu od 1,2 evra na Malti i 1,5 u Bugarskoj, preko 1,9 u Nemačkoj i Italiji, do više od dva evra u Finskoj i Švedskoj.

Koliko će benzin i dizel u narednih sedam dana koštati u Srbiji, videćemo dana do 15 časova. To je rok koji po Uredbi o ograničenju cene goriva ima Ministarstvo unutrašnje trgovine da potvrdi računicu maloprodajnih cena koju napravi Ministarstvo za energetiku.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kontrolisana cena goriva u Srbiji

Uredbe o ograničenju cena goriva počela je da se primenjuje sredinom februara prošle godine a u poslednjoj izmeni rok važenja je produžen do kraja januara 2023. godine.

Maloprodajna cena derivata na benzinskim stanicama formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva a na osnovu formule u kojoj su najvažnije stavke kotacije goriva na berzi za Mediteran (cene sa PLATTS CIF za luke Đenova i Lavera), kao i kurs dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike