Veliko pojeftinjenje goriva: Ove cene bi mogle da ostanu ali to ne raduje baš sve

25.11.2022

18:50

0

Dve nedelje zaredom sa manjim cenama na pumpama situacija je koja raduje vozače i transportne kompanije, ali neki će možda i "pod ključ“

Veliko pojeftinjenje goriva: Ove cene bi mogle da ostanu ali to ne raduje baš sve
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene benzina i dizela su u Srbiji smanjene drugu nedelju zaredom, a ovog petka je pojeftinjenje bilo baš veliko, pet dinara za benzin i čak osam dinara za evrodizel, tako da sada na pumpi litar BMB95 košta najviše 178 dinara (1,53 evra), a dizela 209 dinara (1,78).

Cene su pale i u regionu, pa je u Crnoj Gori i  Hrvatskoj dizel od utorka u naredne dve nedelje jeftiniji za devet centi, a u Severnoj Makedoniji benzin osam centi.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Padu cene raduju se građani, ali i transportne ili druge kompanije koje imaju visoke troškove za gorivo. Međutim, ima i onih kojima bi ovako nagli nedeljni pad cene mogao da stavi "ključ u bravu“.

Da li će nafta na 90 ili 110 dolara?

Poznavaoce tržišta ovakav trend ne iznenađuje jer cena nafte na svetskom tržištu pada praktično od juna meseca, a poslednja veća nizbrdica je počela ovog meseca.

Međutim, današnji rast cena barela reperne severnomorske nafte brent za 1,6 odsto na oko 87 dolara, malo kvari očekivanja i podseća na neke analize i prognoze svetskih finansijskih kuća da bi do kraja godine nafta mogla da bude i više od 100 dolara ("Goldman Saks“), a u prvom kvartalu sledeće i oko 110 dolara.

Da to ipak neće ići dotle smatra Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

- Pad cene nafte u svetu OPEK je predvideo još pre dva meseca, kada je i odlučeno da se smanji proizvodnja zbog očekivane manje tražnje. To se danas i događa, jer pokazalo se da visoka tražnja u SAD i drugde po svetu nije održiva na duži rok. Svi izbegavaju da pominju recesiju, ali očigledno je da potražnja pada. Naravno, tu je i Kina koja nikako da se oslobodi kovida – napominje za 24sedam Mićović.

Screenshot: Bloomberg
Nafta već dugo ide nizbrdo

Međutim, i pored manje tražnje i dogovorenog smanjenja proizvodnje OPEK+, za dva miliona barela dnevno, cena ne bi trebalo da se pomeri mnogo naviše.

- Članice OPEK-a još nisu smanjile proizvodnju za koliko je dogovoreno, ali i kada to bude ostvareno mislim da nafta neće mnogo promeniti cenu. Do kraja prvog kvartala cena bi mogla da bude relativno stabilna na nivou 90 dolara, plus/minus 10 odsto. Na tražnju se ne može uticati, ona je tolika koliko recesija i inflacija "dozvoljavaju“, ali na proizvodnju može. Veliki proizvođači nafte neće dozvoliti niti da padne, niti da mnogo poraste, jer bi onda dodatno gubili na obimu prodaje – ističe Mićović.

Svaka cena je dobra, ako se ne menja naglo

Ako je građanima i prevoznicima "svanulo“ sa gorivom, koje je za dve nedelje u Srbiji palo osam dinar kod benzina i čak 13 dinara kod dizela, vlasnici benzinskih pumpi, pogotovo oni sa jednom ili dve, "čupaju kose“.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene na pumpama su se "uskladile"  sa cenom nafte na berzi

Problem nije toliko što je cena pala, već što je pala naglo i za srpske prilike neočekivano.

- Razmišljam da zatvorim pumpu, jer predugo radimo sa minusom. NIS pravi rekordne profite ali mi vlasnici sa jednom, dve ili tri pumpe, ne možemo da pored male i od države ograničene marže, trpimo još i ovakve cenovne šokove. Prethodne nedelje sam kupio cisternu, a već u petak sam, kada je dizel pojeftinio pet dinara, bio u minusu 100.000 dinara. Marža je nominalno sedam dinara ali nama od toga ostane samo dva do tri dinara, a svi ostali troškovi su veliki – objašnjava za 24sedam Nebojša Atanacković, predsednik UO "AD Nafta“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike