Zašto je Lukoil izuzet od sankcija EU: Odgovor je očekivan – Amerikanci

02.11.2022

08:38

0

Autor: 24sedam

„Volstrit džurnal“ je objavio razlog zbog kog je ruski „Lukoil“, koji na Balkanu ima rafineriju u Bugarskoj i pumpe u Srbiji, izuzet od sankcija Zapada

Zašto je Lukoil izuzet od sankcija EU: Odgovor je očekivan – Amerikanci
pumpa gorivo lukoil (2) - Copyright AP Photo/Seth Wenig

„Lukoil“ u Bugarskoj, koji je pošteđen obaveze EU da ne sme da koristi rusku naftu, redovno je korišćen u Srbiji kao primer dvostrukih standarda sankcija EU prema Rusiji, i tretiranju zemalja Evrope.

Da razlog poštede nije samo to što se Bugarska izborila da ima gorivo iz Burgasa, već je po pitanju i nešto drugo, i možda važnije, piše ovih dana „Volstrit džurnal“.

Prema pisanju američkog ekonomskog dnevnika, razlog je što je „Lukoil“ vlasnik jedne od najvećih i najvažnijih rafinerija u Italiji. Ta rafinerija se iznenada „specijalizovala“ baš za preradu ruske nafte a derivate izvozi – u Sjedinjene Američke Države, piše zagrebački „Jutarnji list“.

Pre invazije Rusije na Ukrajinu, ta rafinerija sa Sicilije je uvozila naftu iz različitih zemalja, ali je trenutno 93 posto nafte koju prerađuje ruskog porekla.

Radi se o ogromnoj rafineriji, petoj najvećoj u Evropi, a njen posao sa ruskom naftom je savim legalan i za SAD, jer one su zabranile uvoz ruske sirove nafte ali ne i derivata. Uz to, kada se derivati prerade, oni postaju italijanski, i mogu i u EU i u Ameriku.

Zanimljivo  „Lukoil“ uopšte nije stavljen pod sankcije, iako je u prve tri najveće naftne kompanije Rusije. Takođe, ova kompanija ima franšizu za benzinske stanice i u SAD-u, a distribuira svoje proizvode u 11 američkih saveznih država.

Interes je obostran, jer američke rafinerije tehnološki ne mogu da prerađuju tešku rusku naftu, ali italijanske mogu. A sa gorivom sa Sicilije povećava se ponuda derivata u vreme energetske krize u EU, koju „gase“ Amerikanci sa prerađevinama iz nafte iz drugih izvora.

Dosad, jer iz Vašingtona su počele najave da će to da se limitira zbog malih zaliha kod kuće.
„Lukoil“ je trenutno šesti najveći prerađivač nafte u EU.

Evropu čeka zanimljiva energetska zima jer 5. decembra počinje zabrana dovoza ruske nafte brodovima a u februaru i zabrana uvoza ruskih derivata (dizela). Ostaje dav se vidi da li će EU odustati od embarga, jer dizela već sada fali po zemljama članicama, ili Evropu čeka novi cenovni udar.

Američko ministarstvo finansija odbilo je da komentariše uvoz derivata iz Italije koji su proizvedeni iz ruske nafte.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike